Overleeft de tandem CD&V-SP.A 14 oktober?

Het politieke landschap in Kortenaken is niet zo complex. CD&V (6 zetels) vormt samen met SP.A (5 zetels) de meerderheid. Oppositie partij Open VLD-GBL (Gemeente Belangen) heeft 8 zetels. De N-VA komt voor het eerst in haar bestaan alleen op. Zij wil een “frisse wind” laten waaien op het gemeentehuis aan het Dorpsplein.
Volgens Burgemeester Stefaan Devos is Kortenaken erop vooruitgegaan in de afgelopen zes jaar.

Sinds de fusie in 1976 zijn de gemeenteraadsverkiezingen in Kortenaken steeds een strijd tussen de traditionele politieke partijen geweest: geel, rood en blauw streden om de burgemeesterssjerp. Met de N-VA erbij, komt er een vierde kaper op de kust.

Kersvers N-VA-voorzitter Guy Vandebergh (voorzitter sinds eind februari 2012): “Zoals overal in Vlaanderen zit onze partij ook in Kortenaken in de lift. Het ledenaantal is het laatste jaar meer dan verdrievoudigd. Wij zijn de underdog en boksen op tegen de beter gestructureerde en ingewortelde "oude" garde. We staan voor vernieuwing en frisse ideeën.”

Die ideeën zullen onder anderen moeten komen van de 25-jarige lijsttrekker Niels Willems, die zijn debuut maakt, en lijstduwer Danny Struys. Struys wordt beschouwd als één van de medeoprichters van de lokale N-VA-afdeling.

Vooruitgang geboekt

Bij CD&V hoopt men dan weer dat Kortenaken behoudsgezind zal zijn. Burgemeester Stefaan Devos gaat er prat op dat Kortenaken erop vooruitgegaan is de afgelopen zes jaar. Hij ziet dezelfde ploeg de komende zes jaar weer beleid voeren en is weer kandidaat burgemeester.

“De tandem CD&V-SP.A heeft in ons dorp goed gewerkt, maar we wachten de keuze van de kiezer af”, besluit hij.

De SP.A trekt naar de kiezer onder de naam SP.A plus. De partij nodigde eind januari 70 burgers uit om mee te denken over de toekomst. Lijsttrekker Griet Vandewijngaerden: “Onze lijst is niet puur SP.A getint. Het is een verruimde lijst met ook onafhankelijke kandidaten, allemaal mensen die aan Kortenaken willen werken.”

Lijstduwer voor de SP.A is dokter Ludo De Roo. De partij telt momenteel vijf leden in de gemeenteraad, onder wie drie schepenen.

Open VLD van oud burgemeester Vandijck zit sinds 2006 in de oppositie. De partij is erop gebrand om weer in de meerderheid te geraken. Begin oktober verkoos de partij André Alles unaniem tot lijsttrekker. Alles is een van de meest ervaren leden, hij zit al 30 jaar in de gemeenteraad, waarvan 18 jaar als schepen van Openbare Werken. Patrick Vandijck ziet een nieuw mandaat als burgemeester zeker weer zitten, maar wil niet te fel op de zaken vooruitlopen.

Frank Boeckaerts

lees ook