SP.A-kandidaten mogen knippen en plakken

De SP.A heeft het voorbije weekend in Brugge de verkiezingen op gang getrapt. Opvallend was dat de Vlaamse socialisten geen nationale slogan lanceerden. Voorzitter Bruno Tobback maakte ook bekend dat er geen affiches zullen hangen "met zijn kop erop". Kortom: de SP.A houdt het dit keer echt lokaal.

Het was op het congres in Brugge al duidelijk. De SP.A neemt het woord "lokale" verkiezingen dit keer heel erg letterlijk. De Vlaamse socialisten schotelen hun kandidaten geen algemeen partijprogramma voor. Ze houden het bij een uitgebreide "insteektekst", waarin de kandidaten naar hartenlust mogen knippen en plakken.

"Het is de bedoeling dat iedere afdeling knipt en plakt. Dit omdat in de ene gemeente al een aantal maatregelen bestaan en een aantal andere niet mogelijk zijn. Tussen een grootstad en een kleine gemeente zijn er bijvoorbeeld heel verschillende mogelijkheden. Maar uw programma moet ook verschillen naargelang de SP.A in de meerderheid of in de oppositie zat in de voorbije legislatuur", staat te lezen in de tekst.

Met de tekst wil de SP.A zich naar eigen zeggen wel duidelijk profileren tegenover de rechterzijde, de conservatieven en liberalen. "We leggen ons niet neer bij de redenering dat het slecht gaat en we daar niets aan kunnen doen behalve inbinden. Wij vinden niet dat het vroeger beter was, dat het de schuld is van de vreemdeling, de Franstalige, de werkloze. Dit is bangmakerij en leidt ertoe dat iedereen zich afsluit, dat een handvol elites, die daar iets bij te winnen hebben, ons comfort slopen en ons opnieuw in het verleden storten", klinkt het.

De SP.A gaat voor het opbouwen van de gemeente, niet voor het afbreken. "En iedereen die kan, moet meebouwen. Enkel dan is er vertrouwen, waardoor iedereen kan beslissen waar zijn of haar gemeente naartoe gaat en wat ieders plaats daarin is. Vertrouwen is daarom de kern."

Vijf bouwstenen

Het knip-en-plakprogramma is opgebouwd rond vijf bouwstenen,  "vijf domeinen waar we lokaal volop op inzetten. En waarvoor we telkens ook voorbeelden van concrete en constructieve maatregelen voorstellen."

  1. Basiscomfort voor iedereen
  2. Samen staan we sterker
  3. Werken voor welzijn
  4. Trots op elk talent
  5. Modern bestuur

 

lees ook