Theroux uithangbord "mooi ogende 8e Docville"

"Een round-up van het beste dat het genre te bieden heeft op nationaal en internationaal vlak." Echt bescheiden kan je de organisatoren van Docville niet noemen, maar ze hebben dan ook elke reden om met wervende teksten uit te pakken.

Het klopt namelijk dat het Leuvense documentairefestival na 7 edities een benijdenswaardige reputatie in het wereldje heeft gekregen en geen moeite meer heeft om films en filmmakers naar België te lokken.

Het meest sprekende voorbeeld dit jaar is ongetwijfeld Louis Theroux, de Brit die met zijn controversiële/spectaculaire/spraakmakende reportages een van de bekendste gezichten uit het genre geworden is. Hij mag zich de allereerste special guest van het festival noemen, komt drie nieuwe films presenteren en geeft op 4 mei bovendien een uiteenzetting over zijn unieke aanpak en interviewtechnieken.

Theroux is echter enkel het uithangbord voor een mooi ogende editie met meer dan 70 nieuwe films en allerhande randactiviteiten. Om u een beetje wegwijs te maken in deze 8ste Docville geven we u per sectie een tip.

1. Festival Favourites

Wat: 17 avant-premières over allerlei thema’s
Blikvanger: "The greatest movie ever sold"
Herinnert u zich "Super size me", de olijke documentaire over de man die een maand lang enkel fastfood at? Diezelfde kerel, Morgan Spurlock, heeft nu een nieuwe film klaar die met evenveel guitigheid de blik richt op de invloed van reclame en product placement.
 

2. Weten en Geweten

Wat: 8 films over nijpende maatschappelijke thema’s
Blikvanger: "Bottled life: Nestlé’s business with water"
Veel mensen zijn het erover eens: het nieuwe zwarte goud is blauw van kleur. Binnen afzienbare tijd zal water een schaars en dus kostbaar goed worden, en veel grote consortia zijn druk in de weer om zich van een zo groot mogelijk stuk van de koek te verzekeren. Een ontnuchterend portret van een miljardenindustrie met verstrekkende gevolgen.

3. Internationale selectie

Wat: 10 internationale producties die meedingen naar de hoofdprijs
Blikvanger: "Not in my backyard"
Zijn pedofielen misdadigers of geesteszieken? Hebben ze recht op een tweede kans nadat ze hun straf/rehabilitatie afgewerkt hebben? En waar moeten ze hun leven dan opnieuw opbouwen? Deze Duitse documentaire stelt onomwonden een hele reeks prangende vragen.
 

4. Nationale selectie

Wat: 10 Belgische producties die bewijzen dat documentaires bij ons altijd maar beter worden
Blikvanger: "The boy is gone"
De meeste documentaires zoeken hun onderwerp in de wijde wereld, in "The boy is gone" neemt Christoph Bohn zijn eigen familiegeschiedenis onder de loep. Zijn eigen vader was immers een nazi-sympathisant. Een zoektocht naar een donkere waarheid, samengesteld uit interviews, archiefmateriaal en animatie.
 

5. Film in het museum

Wat: 6 films over kunst, passend vertoond in het Leuvens museum M
Blikvanger: "Let us be golden"
Carrière maken in de muziekindustrie is nooit gemakkelijk geweest maar vandaag lijkt het harder dan ooit. De Britse regisseur Colin O’Toole volgt in "Let us be golden" drie muzikanten die het toch willen proberen. Een documentaire die laat zien dat het lang niet al goud is wat blinkt.
 

6. Urban Makeover

Wat: 5 films over stadsplanning en de toekomstige organisatie van onze samenleving
Blikvanger: ‘Koyaanisqatsi’
Ik zal eerlijk zijn: toen ik als student naar "Koyaanisqatsi" ging kijken, ben ik in slaap gevallen. Dertig jaar later is de invloed van Godrey Reggio’s woordenloze documentaire echter onmiskenbaar. Leg deze beeldenstroom over natuur en stadsleven naast de wereld van vandaag en je ogen gaan open.
 

Het 8e Docville Documentaire Filmfestival loopt van 27 april tot en met 5 mei in Leuven.

Ruben Nollet