VS haalt dan toch soldaten weg uit Okinawa

De Verenigde Staten gaan 9.000 militairen weghalen uit de basis op het Japanse eiland Okinawa. Met dat akkoord wil Washington de relaties met Japan verbeteren. De kwestie veroorzaakt al lang strubbelingen.

Op Okinawa heeft de VS een drukke militaire luchthaven en er zijn zo'n 19.000 soldaten gelegerd. Maar dat is dik tegen de zin van de Japanse bevolking.

De Japanners vinden dat de luchthaven overlast veroorzaakt. Bovendien zijn ze het gedrag van de Amerikaanse soldaten beu. Geregeld zijn er berichten over criminele daden door militairen of uit de hand gelopen braspartijen op de basis. In 1995 werd een 12-jarig meisje verkracht door drie soldaten.

De vorige eerste minister Yukio Hatoyama had zich sterk gemaakt dat hij een oplossing zou vinden voor Okinawa. Maar toen het niet tot een akkoord met de VS kwam, viel zijn regering.

Nu hebben Japan en de VS een akkoord over de afslanking van de basis. 9.000 militairen worden weggehaald en zij zullen gestationeerd worden op Guam, Hawaii en andere bases in Zuid-Azië. Op Okinawa blijven er wel nog steeds 10.000 soldaten.

De toegeving van de VS komt er enkele dagen voor het bezoek van premier Yoshihiko Noda aan Washington. De geste moet de strubbelingen met Tokio doen afnemen.