West-Afrika zet putschisten Guinee-Bissau onder druk

Op een top in Ivoorkust beslist de West-Afrikaanse Economische Unie (Ecowas) om militairen te sturen naar Guinee-Bissau om orde op zaken te stellen. De putschisten in de voormalige Portugese kolonie krijgen 72 uur om "de grondwettelijke orde" te herstellen.
De staatshoofden van de West-Afrikaanse Economische Gemeenschap zijn bijeen op een top in Ivoorkust

Zo'n twee weken geleden grepen de militairen in Guinee-Bissau de macht. Ze namen aanstoot aan de aanwezigheid van 200 Angolese militairen in het land, die volgens hen premier Carlos Gomes Junior in het zadel wilden helpen als president.

De 500 à 600 Ecowas-soldaten moeten de Angolezen in Guinee-Bissau vervangen.

Ecowas vraagt ook het herstel van de grondwettelijke orde en een finalisering van het verkiezingsproces in Guinee-Bissau. In het land was al een eerste ronde van presidentsverkiezingen gehouden, maar dat electoraal proces ligt nu stil door de militaire coup. Ecowas stelt nu een ultimatum van 72 uur, zoniet komen er sancties tegen de putschisten en hun naasten.