78 jonge violisten in Koningin Elisabethwedstrijd

Vanaf maandag nemen 78 jonge violisten het tegen elkaar op in de eerste ronde van de Koningin Elisabethwedstrijd. De kandidaten stelden zich vrijdag voor tijdens de loting voor de volgorde van optredens.

Er nemen ook vier Belgen deel: Claire Dassesse, Marc Bouchkov, Jolente De Maeyer en Eugenia Ryabinina.

De eerste ronde en de halve finale van de wedstrijd verhuizen dit jaar naar Flagey. De concertzaal van het Brusselse Conservatorium verkeert in te slechte staat om de wedstrijd daar nog te organiseren. De finale vindt plaats in het Paleis voor Schone Kunsten.

De eerste ronde start maandag en eindigt op zaterdag 5 mei met de proclamatie van de 24 halvefinalisten. De halve finale vindt plaats van maandag 7 tot zaterdag 12 mei. De 12 finalisten nemen het dan tegen elkaar op van maandag 21 tot zaterdag 26 mei.

VRT volgt Koningin Elisabethwedstrijd op de voet

De VRT besteedt zoals elk jaar ruim aandacht aan de wedstrijd. De finale-avonden worden live en integraal uitgezonden op het derde tv-kanaal, Op 12, radiozender Klara en de website Cobra.be. Op Canvas is er 's morgens een herhaling van de finalesessie van de avond ervoor. De halve finales worden live gestreamd via de website Cobra.be. Klara en Canvas brengen dagelijks samenvattingen van de halve finales.

De Koningin Elisabethwedstrijd viert dit jaar zijn 75e verjaardag. Canvas zendt op zondag 20 mei een documentaire uit over de geschiedenis van de wedstrijd. Ook Klara besteedt aandacht aan de 75e verjaardag in de programma's "Cum Laude" en "Café Zimmermann".

Cobra.be pakt uit met archiefmateriaal geselecteerd door Fred Brouwers, die jarenlang presentator was van het concours. De cultuurwebsite lanceert ook een eigen wedstrijd. Jongeren van 6 tot 17 jaar die viool, piano of klassieke zang volgen, kunnen deelnemen. De winnaar mag met actrice Lien Van de Kelder naar het laureatenconcert van de Koningin Elisabethwedstrijd.