"Chinese dissident veilig in Amerikaanse ambassade"

De blinde Chinese dissident Chen Guangcheng, die al anderhalf jaar onder huisarrest stond, is gevlucht. De politie houdt een klopjacht, maar Chen zou in veiligheid zijn. Hij zou gevlucht zijn naar de Amerikaanse ambassade in Peking. Dat zegt een bevriende activist tegen de BBC.

Chen Guangcheng is een van de bekendste activisten in China. Hij werd in 2010 onder huisarrest geplaatst in een dorpje op het Chinese platteland. Hij had er toen net vier jaar gevangenisstraf opzitten, omdat hij onthuld had dat mensen in zijn streek gedwongen werden tot abortus en sterilisatie.

Chens woning werd zwaar bewaakt, maar hij slaagde er toch in over een metershoge muur te klimmen. Daarna werd hij geholpen door vrijwilligers om naar Peking te vluchten. Na zijn ontsnapping liet de dissident van zich horen via een videoboodschap (zie hieronder). Daarin riep hij premier Wen Jiabao op om het mishandelen van zijn familie te onderzoeken.

Het Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken wil geen commentaar kwijt. Volgende week gaat minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton op staatsbezoek naar China. De zaak kan diplomatieke spanningen tussen de VS en China veroorzaken.