Boze truckchauffeurs betogen in haven van Antwerpen

In de haven van Antwerpen hebben enkele honderden boze vrachtwagenchauffeurs betoogd. Ze protesteren tegen de oneerlijke concurrentie van chauffeurs uit Oost-Europa. Die werken vaak tegen lagere lonen en houden zich niet aan de Europese regels.

"Dankzij de openstelling van de grenzen en de wetten van Europa worden wij in de West-Europese landen stelselmatig kapot geconcurreerd door goedkope Oostblok-chauffeurs", zegt Dirk Segers van Owner Drivers United.

"Die mensen worden hier vrijgelaten in een netwerk, dat voor hen een doolhof is. Ze zijn niet opgeleid zoals wij. Er moet een einde komen aan de malafide praktijken, zoals het geprofiteer en het winstbejag", voegt Segers er nog aan toe.

De truckers eisen strengere controles en een betere naleving van de bestaande wetten.

Staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez (SP.A) was ook op de manifestatie. Hij zegt dat er al verschillende maatregelen zijn genomen.

"We hebben intussen al een aantal wetten gestemd, zoals de aansprakelijkheid van de opdrachtgevers die tegen te lage prijzen werken. We moeten kunnen vaststellen dat als chauffeurs hier komen rijden, dat ze naar Belgische normen betaald worden. Dat moeten we zeker controleren", klinkt het.