Mag Marcel Logist nog zes jaar verder werken?

In Tienen duurde het even voor de 64-jarige Marcel Logist (SP.A) bekendmaakte dat hij opnieuw voor het burgemeesterschap gaat. Maar kan hij nog evenveel stemmen halen als bij de vorige verkiezingen? Zullen de N-VA en CD&V geen roet in het eten gooien? En wat met Open VLD, die een jonge lijsttrekker naar voren schuift?

Burgemeester Marcel Logist (foto bovenaan) trekt opnieuw met volle overtuiging de SP.A-lijst. “Als de burger het wil, zal ik de komende zes jaar burgemeester zijn."

"De verkiezingen in Tienen zullen voor onze partij, maar ook voor alle andere partijen, een uitdaging zijn", vervolgt Logist. "We dreigen een versnippering van stemmen te krijgen. De vraag wordt dan of er nog een werkbare coalitie gevormd zal kunnen worden. Op dit ogenblik is het moeilijk te voorspellen hoe alles zal aflopen en juist daarom wens ik mij duidelijk te engageren. Onze partij zal alle krachten nodig hebben. Wij zullen een sterke lijst moeten samenstellen, een lijst waar alle groepen uit de maatschappij enige herkenning in zullen vinden.”

Partyka voor CD&V, Poffé voor Open VLD

CD&V zet sterkhouder Katrien Partyka op de voorgrond. Zij laat zich niet zomaar kisten door Logist. “Ik had wel gedacht dat Marcel Logist opnieuw zou deelnemen. Of dit slecht nieuws voor mij is? Nee, we leven in een democratie en de mensen kiezen wie ze aan het beleid willen. Je kan er moeilijk omheen dat Marcel populair is, maar dat neemt niet weg dat ik daardoor minder ambitieus ben. De kracht moet komen van jezelf! Ik heb mijn kwaliteiten en hopelijk kunnen de mensen dat appreciëren.”

Bij Open VLD kiest Eddy Poffé ervoor de lijst te duwen.”Wij kiezen voor vernieuwing en verjonging”, zegt hij. “Met Bram Delvaux hebben we een capabele lijsttrekker. Dat is een troef die we kunnen uitspelen.”

N-VA doet het nu alleen

En dan is er nieuwkomer N-VA. Enkele maanden geleden besliste het afdelingsbestuur van de N-VA in Tienen het bestaande kartel met CD&V niet te verlengen en met een eigen lijst aan de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 deel te nemen. Johan Dewolfs (57) wordt de lijsttrekker. Dewolfs is directielid KBC Groep op rust en is voorzitter van culturele verenigingen, waaronder de paardenprocessie in Hakendover.

Dewolfs wordt gevolgd door respectievelijk Ine Tombeur (34) en Kurt Fontaine (39). Annemie Minten (67) is lijstduwer. Naast de vier vermelde namen zijn de meeste N-VA-kandidaten actief binnen het bedrijfsleven, de overheidsdiensten en het verenigingsleven. "De kandidatenlijst is een goede afspiegeling van de Tiense samenleving, zowel in het centrum als in de deelgemeenten", klinkt het bij de partij.

Roovers voor Groen, van Stiphout voor Vlaams Belang

Groen Tienen schuift Tom Roovers naar voren als lijsttrekker. Tom is 39 jaar, geboren Tienenaar en actief bij de partij sinds 2004. Sinds januari 2012 is hij in Tienen gemeenteraadslid voor Groen. Bernadette Stassens, voormalig gemeenteraadslid, huidig provincieraadslid en lijsttrekker voor de provincieraadsverkiezingen, zal de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen duwen.

Voor Vlaams Belang zal de lijst, net als in 2006, worden aangevoerd door fractieleider Johny van Stiphout. Vlaams volksvertegenwoordiger Wim Van Dijck duwt opnieuw de lijst, die een mix is van ervaring en verjonging.

DAT en onafhankelijken

Vraag blijft nog wat de onafhankelijke raadsleden Stef Goris, Arthur Dumont, André Hoebrechts en Philippe Smets, de voormalige LDD’ers die overliepen van Open VLD, gaan doen.

En tot slot is er nog de nieuwe partij DAT, wat staat voor Democratisch Alternatief Tienen. Geestelijke vader van de partij is Geert Veulemans, die gaat voor een progressieve aanpak.

Vanessa Dekeyzer

lees ook