Massabetoging in Maleisië loopt uit op rellen

In Maleisië, in Zuidoost-Azië, zijn tienduizenden mensen op straat gekomen in de hoofdstad Kuala Lumpur. Ze eisen veranderingen aan het kiessysteem, dat volgens hen de huidige coalitie bevoordeelt. De politie greep in met traangas en waterkanonnen.

In Maleisië is de kieswetgeving pas hervormd, maar die hervormingen spelen in de kaart van de regering, aldus de betogers. De oppositiebetoging in Kuala Lumpur was een van de grootste van de afgelopen tien jaar. Volgens de politie waren er 25.000 manifestanten. De Maleisische nieuwszenders spreken van getallen tot 80.000.

De betogers, onder wie velen gekleed in gele shirts, trokken naar het centrale Plein van de Onafhankelijkeid. Dat was afgezet met prikkeldraad. Toen de manifestanten die barricade doorbraken, greep de politie in met traangas en waterkanonnen. Minstens 20 betogers werden opgepakt.

Bij een vorige massabetoging in juli van vorig jaar werden meer dan 1.600 mensen gearresteerd. De groep achter het protest, Bersih, het Maleis voor "schoon", wil verregaande hervormingen van het kiessysteem.

De verkiezingen in Maleisië vinden ten vroegste plaats in juni. De regeringscoalitie van premier Najib Razak is al ruim 50 jaar aan de macht en de betogers vrezen voor fraude. "Geen enkele verkiezing is perfect, maar ik wil er een die eerlijk genoeg verloopt", aldus een van de manifestanten van de oppositie.