Nutella betaalt schadevergoeding aan klanten in VS

De fabrikant van Nutella, het Italiaanse Ferrero, gaat in de VS 4 dollar per pot terugbetalen na een klacht over de hoeveelheid vetten in de chocopasta. De klacht kwam van een moeder in Californië die vond dat Nutella gezonder werd voorgesteld dan het is.

Ferrero USA, een filiaal van het Italiaanse moederbedrijf, zal 4 dollar betalen voor elke pot chocopasta die werd gekocht in Californië tussen augustus 2009 en 23 januari 2012, of elders in de VS tussen januari 2008 en 3 februari 2012.

De schikking die Ferrero trof, geldt enkel voor de VS. Er is een maximum van 5 terugbetaalde potten. Of er uiteindelijk 4 dollar (3 euro) zal worden betaald, hangt af van het aantal mensen dat vraagt om een terugbetaling, want het maximumbedrag is vastgelegd op 2,5 miljoen dollar (1,9 miljoen euro). Bij een groot aantal aanvragen, zal er dus minder betaald worden per pot.

Ferrero USA engageert zich ook om de reclame voor Nutella te wijzigen en de voedingselementen meer in detail te omschrijven.

De schikking komt er nadat een moeder uit Californië in februari 2011 klacht ingediend had omdat Ferrero Nutella volgens haar verkoopt als een voorbeeld van een evenwichtig ontbijt en het product zo gezonder voordoet dan het is. Ze zei in de klacht "geschokt" te zijn toen ze ontdekte dat Nutella niet gezond en voedzaam is, maar veel verzadigde vetten bevat.

Ferrero ontkent de beschuldigingen over misleidende reclame. Dat het toch een schikking heeft getroffen, is volgens een woordvoerder "in het belang van het bedrijf".