Omstreden Grote Markt Lier feestelijk ingehuldigd

Gisteravond werd in Lier de vernieuwde Grote Markt feestelijk ingehuldigd. Daarmee komt een einde aan 22 jaar gediscussieer over de heraanleg van de Grote Markt. “We hebben een turbulente periode achter de rug”, zegt burgemeester Marleen Vanderpoorten (Open VLD). “Maar ik ben absoluut tevreden met het bereikte resultaat.”

En dat de burgemeester blij is, mag heel Lier weten. Om 19 uur gisteravond ging op het vernieuwde marktplein een volksfeest van start. Verschillende medewerkers van de stad deelden zakjes uit met daarin een postkaartenboekje, programmafolders en het plannetje “Vlot naar en in Lier”.

Om 21 uur volgde een feeëriek openluchtspektakel van Theater Tol, het gezelschap dat deze zomer vijf avonden zal optreden tijdens de Olympische Spelen in Londen. De voorstelling heet “In de hel fietsen” en wordt opgebouwd rond een carrousel in de lucht. “In die carrousel zitten dansers, violisten, luchtaccrobaten en een zanger”, zegt de verantwoordelijke van Theater Tol. Na de voorstelling trakteerde stad Lier alle aanwezigen op een zakje friet en een biertje.

Ook werden gisteravond de vijf nieuwe fonteinen op de Grote Markt ingehuldigd. De fonteinen zijn zo ingeplant dat de Grote Markt in verbinding staat met het water van de Binnennete. Elke fontein heeft een eigen thema dat zichtbaar gemaakt wordt door de manier waarop het water zich in de fontein beweegt. Zo vertoont de ene fontein enkel rimpels in het watervlak, terwijl de andere een hoge straal van ongeveer vier meter heeft.

Het ontwerp van de fonteinen staat in relatie met een muziekproject van de Lierse componist Wim Henderickx. Uit de fonteinen zal dagelijks muziek weerklinken doordat een computer vanuit het Belfort muziek stuurt naar 45 luidsprekers in de grond. “Het was een grote uitdaging om iets te maken dat permanent aanwezig zal zijn. Ik wil met hedendaagse muziek de architectuur van de Grote Markt laten zingen en een verbinding maken met de mensen. Ik laat me inspireren door het water van de fonteinen en van de Nete, en door het luiden van de klokken. Dat fascineerde me als kind”, vertelt Henderickx.               

Om de muziek te componeren, heeft Henderickx het klokkenspel van het Belfort opgenomen en daar een combinatie van klanken en een zanglijn, gezongen door Mireille Capelle, aan toegevoegd. De basis van de muziek blijft elke dag hetzelfde, maar de Lierenaar krijgt telkens een nieuwe combinatie met nieuwe melodieën te horen. “Ik wil iets totaal nieuws creëren. Iets dat de mensen beroert en ze even laat stilstaan en doet luisteren”, aldus Henderickx.

lees ook