Opnieuw muiterij in Mali?

In de Malinese hoofdstad Bamako hebben boze soldaten een vergadering tussen de junta en vertegenwoordigers van de West-Afrikaanse regionale organisatie Ecowas verstoord. Blijkbaar heeft de junta de eigen troepen niet echt in de hand.

De vertegenwoordigers van Ecowas waren in Bamako aan het onderhandelen met kapitein Amadou Sanogo die onlangs de staatsgreep tegen de verkozen president Touré heeft geleid.

Op een bepaald ogenblik drongen boze soldaten de vergaderruimte binnen en bedreigden ze de Ecowas-onderhandelaars. Juntaleider Amadou Sanogo kon hen slechts met veel moeite overtuigen om te vertrekken.

De soldaten zijn vooral boos omdat de Ecowas een West-Afrikaanse vredesmacht naar Mali wil sturen om de orde te herstellen. Ze willen geen buitenlandse troepen in hun land en wijzen ook een plan van Ecowas af om het mandaat van interim-president en parlementsvoorzitter Dioncounda Traoré te verlengen van 40 dagen tot een jaar.

Het politieke proces in Mali zit dus blijkbaar opnieuw in een impasse. In maart verjoeg een junta de verkozen president Amadou Touré af omdat die te weinig zou doen om de Toeareg-rebellen in het noorden te stoppen. Sinds de staatsgreep hebben de Toearegs de noordelijke helft van Mali ingenomen en daar hun eigen staat Azawad uitgeroepen.