Proces tegen zieke Timosjenko is uitgesteld

In Oekraïne is een nieuw proces tegen voormalig premier Joelia Timosjenko uitgesteld omdat ze te ziek zou zijn. Er zijn ook foto's opgedoken waarin ze verwondingen toont die ze in de gevangenis zou hebben opgelopen.

Het nieuwe proces zou slaan op financiële misbruiken toen Timosjenko in de jaren 90 topvrouw was van een overheidsbedrijf dat aardgas exploiteert. Timosjenko had echter gezegd dat ze te ziek was om dat proces bij te wonen en de rechter wil het niet houden in haar afwezigheid.

Timosjenko zit nu al een gevangenisstraf van zeven jaar uit wegens belastingfraude. Haar aanhangers en het Westen vermoeden dat die processen tegen haar politiek gemotiveerd zijn, want haar politieke tegenstanders zijn nu aan de macht in Oekraïne. 

Intussen zijn ook foto's opgedoken van Timosjenko die verwondingen aan de arm en de buik toont. Ze zou die hebben opgelopen na een aanval door drie mannen in de gevangenis. Onlangs werd Timosjenko overgebracht naar een ziekenhuis. Sinds vorige week is ze ook in hongerstaking tegen haar behandeling.

Schaduw boven EK-voetbal in Oekraïne?

Joelia Timosjenko was een van de kopstukken van de Oranjerevolutie, de democratische omwenteling in 2004. Nadien werd ze premier, maar in 2010 kwam haar politieke tegenstander Viktor Janoekovitsj weer aan de macht. 

Over haar recente veroordeling bestaat veel twijfel en ook Westerse leiders zien er een politieke afrekening in. Haar dochter Eugenia heeft Duitsland nu opgeroepen om tussenbeide te komen.

In de zomer wordt het Europees kampioenschap voetbal gehouden in Oekraïne en Polen. Onder meer de Duitse bondskanselier Angela Merkel en president Joachim Glauck overwegen hun aanwezigheid daar te schrappen. Omdat Euro 2012 erg belangrijk is voor Oekraïne, zou dat wel een ernstige klap zijn voor het imago van huidig president Janoekovitsj.