Soedan pakt vijf buitenlanders op

Het Soedanese leger heeft in de betwiste grenszone met Zuid-Soedan vijf buitenlanders opgepakt. Minstens een van hen zou een medewerker van de Verenigde Naties zijn. Soedan beschuldigt hen van hulp aan Zuid-Soedan.

Volgens Soedan zijn de vijf mensen opgepakt in de buurt van het olieveld Heglig. Ze zouden daar oorlogsafval verzameld hebben in het kader van een onderzoek, aldus het regime in Khartoem.

Het zou gaan om mensen uit Groot-Brittannië, Noorwegen, Zuid-Afrika en Zuid-Soedan. Volgens Khartoem werkten de vijf voor het Zuid-Soedanese leger. Zuid-Soedan ontkent dat en zegt dat de vijf bezig waren met een humanitaire opdracht.

De Verenigde Naties melden eerst dat de vijf mannen werkten voor de VN, maar nadien werd gezegd dat minstens een van hen een VN-medewerker is. Meer duidelijkheid volgt wellicht later.

Intussen lijken Soedan en Zuid-Soedan af te stevenen op een nieuwe oorlog met de olievelden in de grenszone als inzet. De meeste olievelden liggen in Zuid-Soedan, maar de pijpleidingen langs waar die olie wordt uitgevoerd, lopen over Soedanees grondgebied.

De strijd om invloed heeft intussen ook de grotere landen beroerd. Net vandaag maakte China bekend dat het een lening van acht miljard dollar geeft om Zuid-Soedan te helpen bij economische ontwikkeling. Dat is opvallend, want tot nu toe had China nauwe banden met het Soedanese regime dat internationaal geïsoleerd is wegens oorlogsmisdaden in Darfoer.