"Het is kiezen tussen de pest en de cholera"

De meeste partijen zijn ervan overtuigd dat een kapitaalsverhoging nodig zal zijn voor de Dexia Holding. Dat blijkt uit een debat in "De zevende dag". Om het geld op te halen, wordt in de richting van Frankrijk én Europa gekeken.

Er lekt nog elke dag geld weg uit de Dexia Holding, de zogenoemde bad bank die overbleef na het afsplitsen van wat nu Belfius is. Enkele dagen geleden luidde Luc Coene, de gouverneur van de Nationale Bank, de alarmbel. Een kapitaalsverhoging zal overmijdelijk zijn, zei hij in een gesloten zitting van het parlement. Maar al snel lekte die informatie uit naar de buitenwereld.

De N-VA, de SP.A en Open VLD treden in "De zevende dag" die boodschap bij. "Het is kiezen tussen de pest en de cholera", zegt Gwendolyn Rutten (Open VLD). Als er geen herkapitalisatie komt, zouden de staatswaarborgen moeten worden aangesproken en dan zouden de gevolgen nog erger zijn, klinkt het. "We moeten de markten vertrouwen geven."

Jean-Marie Dedecker (LDD) is de enige aan tafel die tegen een kapitaalsverhoging is. Hij noemt het "geld gooien in een bodemloze put". "Er zijn technieken die Dexia kan toepassen om zichzelf te herkapitaliseren", zegt hij.

"We moeten naar een model gaan om de restbank tot een goed einde te brengen", zegt Rutten. "We moeten zorgen dat er geen ongelukken gebeuren en dat de garanties van de staat niet moeten worden aangesproken. We moeten het afhandelen zonder paniek en op een manier dat we niet mee de dieperik ingaan."

"Opnieuw met de Fransen rond de tafel gaan zitten"

Ons land heeft 60,5 procent van de schulden van de Dexia Holding gewaarborgd. Frankrijk staat garant voor de rest. Voor ons land liggen de risico's dus hoger.

Jan Jambon (N-VA) wil een heronderhandeling met de Fransen. "We hebben destijds slecht onderhandeld. We moeten nu opnieuw rond de tafel gaan zitten", aldus de N-VA'er, die erop wijst dat de verhoudingen veranderd zijn sinds 2008. "De Fransen hebben het veroorzaakt en zij staan maar voor 40 procent borg", vult Dedecker aan.

Rutten kijkt zelfs nog verder dan Frankrijk en wil dat Europa ingeschakeld wordt. "Dit moet op het hoogste niveau worden aangekaart. Ook bijvoorbeeld Spanje en Duitsland kunnen een rol spelen."

Bruno Tuybens (SP.A) stemt daarmee in. Maar volgens hem moet ook de Europese Centrale Bank (ECB) een rol spelen. "We moeten onderhandelingen voeren met de ECB over financieringsmethoden voor Dexia op lange termijn."

Of Europa zal helpen met een kapitaalsverhoging, valt af te wachten. Het is ook zeer de vraag of de Fransen hun deel van de Dexia-waarborgen zullen willen optrekken. Dat wordt een kwestie voor de nieuwe Franse president.

"Coene heeft het parlement gebruikt"

Tuybens haalde tijdens het debat ook uit naar Luc Coene. "Ik vind het jammer dat meneer Coene het parlement gebruikt om te laten zien dat hij geen ingang krijgt bij minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V)", aldus de SP.A'er.

Dedecker spreekt van een "politiek spelletje" en stelt dat Coene als "gehaaid politicus" goed besefte dat zijn verklaringen gelekt zouden worden. "Een behoorlijk intentieproces", reageerde Rutten. "Stel je voor dat we geen informatie krijgen, dan staan we binnen twee maanden te roepen dat we niets wisten". Ook Jambon vindt dat de gouverneur "op een volwassen manier" met het parlement is omgegaan.

De vier Kamerleden waren het er wel over eens dat het lek het parlement geen goed heeft gedaan. Het lek heeft Coene, Vanackere en andere spelers "een alibi" verschaft om het parlement niet meer in te lichten, aldus Jambon.