"Khaddafi wilde campagne Sarkozy financieren"

In Frankrijk heeft een nieuwssite een document gepubliceerd waaruit moet blijken dat de voormalige Libische leider Moe'ammar al-Khaddafi 5 jaar geleden de campagne van president Nicolas Sarkozy wilde financieren.

De linkse website, Mediapart, publiceerde gisteren de documenten uit 2006 die het bewijs moeten leveren dat Khaddafi financiële steun leverde -of op zijn minst wilde leveren- aan Sarkozy tijdens zijn presidentscampagne. Dat gerucht loopt al langer.

In de documenten staat een verwijzing naar "een principieel akkoord om de campagne te steunen van Nicolas Sarkozy, de kandidaat voor de presidentsverkiezingen, voor een som van 50 miljoen euro".

De tekst, die geschreven is in het Arabisch, is ondertekend door Moussa Koussa (kleine foto), de voormalige Libische minister van Buitenlandse Zaken en de oud-chef van de inlichtingendiensten.

In maart vorig jaar zei Saif al-Islam, de zoon van de gedode Libische leider, nog dat hij "zijn geld terugwilde" van Sarkozy. De Franse president heeft de aantijgingen altijd ontkend en noemde ze onlangs "grotesk".

François Hollande vraagt Sarkozy nu opnieuw om uitleg te geven over de kwestie. In de peilingen voor de Franse presidentsverkiezingen ligt de socialist Hollande voorop. Woensdag is er een groot televisiedebat tussen de twee kandidaten. Op 6 mei gaan de Fransen naar de stembus.