"Partij hoopt dat naam "Van Rompuy" kiezers lokt"

Geertrui Windels is de echtgenote van Europees president Herman Van Rompuy. Ze had lang een zitje in de gemeenteraad van Sint-Genesius-Rode, nu zal ze op de op twee na laatste plaats staan van de CD&V-lijst in Vlaams-Brabant.

"Politiek zit blijkbaar echt in de famile", zegt Geertrui Windels in "De zevende dag". Ook haar zonen Peter en Thomas zetten politieke stappen in de eigen gemeente Sint-Genesius-Rode. Moeder Van Rompuy stapt echter over naar de provincie. "Ik heb niet lang bij die keuze stilgestaan", zegt Windels. "Anne Sobrie, partijgenote en schepen in Sint-Genesius-Rode, moest alleen akkoord gaan." Sobrie staat immers ook op de lijst voor de provincie Vlaams-Brabant.

Windels vindt de provincie een belangrijk en zeker geen irrelevant niveau. "Er zijn heel wat problemen die het petje van een gemeente overstijgen", zegt ze. "Bijvoorbeeld mobiliteit, wateroverlast en betaalbaar wonen."

"Zo zal het Vlaamse karakter van een gemeente met Franstalige burgemeester niet door de burgemeester zelf bewaard worden", zegt Windels. "Iets waar de provincie dus een heel belangrijke rol in kan spelen."

Windels is een lijstduwer en heeft zelf niet de ambitie om een mandaat op te nemen, "alleen als de kiezer het zelf wil." De echtgenote van Herman Van Rompuy vindt dat politiek voeren op lokaal niveau nog steeds vrijwilligerswerk is. "Ik besef wel dat de partij hoopt dat de naam "Van Rompuy" extra kiezers zal lokken."

lees ook