Cubaanse acteurs vragen asiel aan in de VS

Twee Cubaanse acteurs die meespelen in een film over "overlopers", zijn zelf ondergedoken in de Verenigde Staten, toen ze op weg waren naar het Tribeca Filmfestival in New York. Ze zijn van plan om politiek asiel aan te vragen.

Javier Nuñez en Anailín de la Rúa spelen in de film "Una noche (One night)" over drie Cubaanse tieners die het arme Cuba proberen te ontvluchten om een nieuw leven te beginnen in Miami.

Nuñez en De la Rúa waren uitgenodigd op het Tribeca Filmfestival in New York om de film voor te stellen, maar ze raakten nooit op bestemming. Ze verdwenen tijdens een tussenstop in Miami en bleven een week ondergedoken. 

Gisteren doken de twee acteurs weer op tijdens een interview aan een Spaanstalige tv-station in Miami. Ze zeiden dat ze politiek asiel willen aanvragen in de Verenigde Staten. Nuñez hoopt dat hij zijn acteercarrière daar kan voorzetten.

"Het is hard om je familie en vrienden achter te laten", zei De la Rúa. "Maar tezelfdertijd kan ik hen helpen. Er is geen toekomst in Cuba."

"Una noche (One night)" won drie prijzen op het Tribeca Filmfestival, waaronder een prijs voor de acteerprestatie van Nuñez.

Het is niet de eerste keer dat Cubaanse artiesten of sporters hun land ontvluchten om een carrière uit te bouwen. Vorig jaar bleven vijf leden van het Nationaal Ballet van Cuba in Canada na een tournee.