Deruddere maakt lipdub met 1.000 Genkenaren

Filmregisseur Dominique Deruddere heeft gisteren de grootste Belgische lipdub gemaakt voor C-mine in Genk. Zo'n 1.000 Genkenaren lipten het liedje "Get the party started" van Pink op en rond de site, die zo feestelijk geopend werd.

Het fenomeen lipdubben komt overgewaaid uit de Verenigde Staten. De bedoeling is om een groep mensen een liedje te laten meelippen, terwijl ze door de straten van hun stad wandelen en allerlei acts en kunstjes opvoeren. Alles wordt opgenomen in één take, met één camera.

Dominique Deruddere stond achter die camera. "Het was een hele uitdaging om deze lipdub te regisseren", zei hij. "Er komt veel meer bij kijken dan mensen denken. 1.000 deelnemers die elk een rol te vervullen hebben die netjes op mekaar moeten afgestemd zijn en dat allemaal opgenomen in één take, dat is niet te onderschatten. Ter vergelijking: op een doorsnee filmset zijn er nooit meer dan 500 mensen tegelijk in beeld, figuranten inbegrepen."

Na de opnames volgde er een volksfeest. C-mine is gevestigd op de terreinen van de voormalige steenkoolmijn in Genk. Er is nu een avonturenparcours, C-mine-expeditie. Kinderen en volwassenen kunnen langs oude tunnels een traject volgen dat hen uiteindelijk bovenop de zestig meter hoge mijntoren brengt.