Devlies: "Sluitingsuur zal niets veranderen"

Burgemeester Louis Tobback dreigt met een avondklok voor cafés in en rond de Leuvense Oude Markt. Coalitiepartner CD&V is het niet eens met de maatregel die de horeca verplicht te sluiten om 3 uur 's nachts.

Leuven krijgt meer en meer te kampen met nachtelijke overlast. Burgemeester Tobback meent de oplossing gevonden te hebben: hij wil een sluitingsuur voor cafés. De oppositie maakte meteen brandhout van het idee, alleen Vlaams Belang heeft "begrip" voor het sluiten van de Leuvense kroegen om 3 uur.

Carl Devlies van coalitiepartij CD&V gaat niet akkoord met het plan van Tobback. Hij wil erop wijzen dat Tobback voor "eigen rekening" een uitspraak deed. "Hij heeft natuurlijk het recht om die uitspraak te doen, maar ze staat wel los van de mening van het college."

Vooral de bekende Oude Markt is volgens Tobback de oorzaak van veel "overlast" in de Leuvense binnenstad. De cafés op dat plein een sluitingsuur opleggen, zou het vandalisme een halt moeten toeroepen. "Fout gedacht", vindt Devlies. "De mensen op straat zetten om 3 uur 's nachts, dat is ook om problemen vragen."

Verkeerde mentaliteit

Leuven telt per student twee vaste bewoners. Het uitgaansleven is volgens Devlies dan ook eigen aan de stad. "We moeten overleggen met iedereen die hierbij betrokken is", meent hij. "De mentaliteit zit soms ook gewoon verkeerd. Jonge mensen moeten kunnen blijven uitgaan, maar ook beseffen dat vandalisme niet kan."

Devlies en CD&V hebben dus een ander plan om de overlast aan te pakken. "Over de kern van de zaak hebben we een andere visie. Criminaliteit, overlast en de specifieke problemen op de Oude Markt staan los van elkaar. Ze verdienen dus een eigen aanpak."

Het sluitingsuur zal niet alleen bij de Leuvense studenten een thema zijn, maar ook door de plaatselijke politieke partijen uitgespeeld worden op 14 oktober. Devlies is ervan overtuigd dat er door een sluitingsuur niet minder vuilniszakken gaan worden "kapot gestampt". "Als de maatregel er komt, zal die zeker niets veranderen."

lees ook