Een eerste huwelijksverjaardag zonder baby

De Britse prins William en Kate Middleton vieren vandaag hun katoenen huwelijksverjaardag en doen dat -in grote tegenstelling tot vorig jaar- ver weg van alle camera's. Eén jaar huwelijksgeluk, maar ook één jaar vol speculaties over een mogelijk nageslacht. Voorlopig is er geen baby en daarmee breekt het koppel met een eeuwenoude Britse traditie.

Vorig jaar heerste in Groot-Brittannië even een koninklijke trouwkoorts, maar de "koninklijke babykoorts" heerst al een vol jaar. William en Kate worden door de (roddel)pers nauwlettend in de gaten gehouden.

Zoals in november toen de Amerikaanse nieuwszender ABC News dacht over het "harde bewijs" te beschikken dat de hertogin van Cambridge zwanger was. Tijdens een bezoek aan een hulppost van de VN in Kopenhagen kregen William en Kate pindakaas aangeboden. William proefde de pasta, maar Kate sloeg het aanbod beleefd af. Aan zwangere vrouwen wordt namelijk afgeraden pinda's te eten. We noteren nu eind april en er is nog altijd geen bolle buik te bespeuren bij Kate. De pindakaastheorie hield dus geen steek.

Begin dit jaar werd Kate dan weer gespot met een puppy op het strand van Noord-Wales. De Cocker Spaniel die de naam Lupo kreeg, zou als gezelschap voor Kate dienen als William als helikopterpiloot op missie in de Falklands zit. De geruchten steken meteen de kop op dat de puppy een cadeau is van William om te oefenen voor het moederschap.

Tot nu toe werd geen enkel bericht bevestigd door de persdienst van het Britse koningshuis. Vooral de Britse media leggen druk op het jonge echtpaar, maar die druk vloeit voort uit een eeuwenoude traditie. Sinds koningin Victoria zijn troonopvolgers er altijd in geslaagd zich binnen het eerste jaar van het huwelijk voort te planten.

Troonopvolgers maken direct werk van nakomelingen

De Britse koninklijke familie is de afgelopen 200 jaar al erg vruchtbaar gebleken. Koningin Victoria (foto) trouwde op 10 februari 1840 met haar grote liefde Albert van Saksen-Coburg Gotha. Samen kregen ze 9 kinderen. Hun eerste dochter Victoria werd geboren in hetzelfde jaar van hun huwelijk, namelijk op 21 november 1840. Hun eerste zoon én troonopvolger, Edward, nog geen jaar later op 9 november 1841.

Edward (VII) zou op zijn beurt trouwen met Alexandra van Denemarken. Ondanks zijn buitenechtelijke escapades kregen ze zes kinderen. Het koppel trouwde op 10 maart 1863 en verwelkomde zijn eerste spruit op 8 januari 1864. De jongen, Albert Victor, zou nooit koning worden omdat hij voor zijn vader overleed. De tweede zoon George volgde zijn vader op.

George (V) gaf zijn jawoord op 6 juli 1893 aan Mary von Teck. In juni 1894 was de opvolging al verzekerd met de geboorte van Edward. Edward (VIII) zou echter minder dan een jaar koning zijn. Hij verloor zijn hart aan de Amerikaanse Wallis Simpson, die al twee keer gescheiden was. Edward moest van de Anglicaanse Kerk kiezen tussen de troon en Simpson. Hij deed het laatste.

Daardoor moest zijn broer George (VI) in 1936 koning worden. George had toen met zijn vrouw Elizabeth Bowes-Lyon (later de Queen Mum) al twee dochters, Elizabeth en Margaret. De oudste dochter -Elizabeth- belandde op de troon bij gebrek aan mannelijke nakomelingen. De Queen trouwde op 20 november 1947 met Philip Mountbatten en verzekerde de monarchie snel met de komst van de kleine prins Charles op 14 november 1948.

Ook Charles verblijdde het Britse volk binnen het eerste jaar van zijn (eerste) huwelijk met een telg. Prins William werd geboren op 21 juni 1982, zijn ouders trouwden nog geen jaar ervoor op 29 juli 1981.

Er is geen haast (meer) bij

Voor William en Kate is er echter geen haast bij. Prins William is geen directe troonopvolger. Hij is "slechts" tweede in lijn, na zijn vader, kroonprins Charles (63). Groot-Brittannië heeft ook de traditie dat wie op de troon zit dat tot de dood doet. Queen Elizabeth is nu 86 jaar en lijkt de genen te bezitten van haar moeder, de Queen Mum, die 101 werd.

Eind vorig jaar werd de procedure voor de troonopvolging gewijzigd. De troon ging altijd naar de eerstgeboren zoon van het Britse staatshoofd. Alleen als er geen zonen waren, kon een vrouw (de oudste dochter dan) aanspraak maken op de troon. Intussen hebben zonen en dochters van elke toekomstige Britse monarch gelijke rechten op de troon. Met andere woorden: William en Kate hebben niet langer de druk om per se een zoon op de wereld te zetten. Als hun eerste kind een meisje is, krijgt zij voorrang op de troon.

Bij andere Europese koningshuizen wordt er ook langer dan een jaar gewacht met het stichten van een gezin. Prins Filip en prinses Mathilde waren bijna twee jaar getrouwd toen prinses Elisabeth geboren werd. Dat was eveneens het geval bij de Nederlandse prins Willem-Alexander en prinses Máxima toen ze Catharina-Amalia kregen, en bij de Zweedse prinses Victoria en prins Daniel met Estelle. Maar ook in deze gevallen gaat het om directe troonopvolgers. Ze staan niet zoals William tweede in lijn.