Gevreesde motorbende komt naar Antwerpen

De Nederlandse motorbende Satudarah MC heeft een eerste afdeling in België opgericht. Dat schrijft Het Nieuwsblad op Zondag. De club heeft in Nederland een niet al te beste reputatie. Er lopen onderzoeken naar onder meer drugshandel en afpersing.
Leden van de Satudarah in Amsterdam

Satudarah MC is in 1990 opgericht door enkele Nederlanders van Molukse afkomst. Tegenwoordig is de motorclub in Nederland groter dan de Hells Angels (kleine foto), hun grote concurrenten. Ze hebben meer dan 400 leden verdeeld over 20 afdelingen. De leden hoeven ook niet langer van Molukse origine te zijn.

De club wordt scherp in de gaten gehouden door de Nederlandse justitie, vertelt NOS-journalist Robert Bas. "Officieel is het een gewone motorclub, waar mensen samenkomen om vriendschapsavonden te beleven. Maar volgens justitie is Satudarah ook een club waar heel veel criminelen deel van uitmaken."

Heel wat Satudarah-leden zijn aangehouden de voorbije jaren, zegt Bas. Het gaat onder meer over feiten van afpersing, drugshandel en wapenbezit. Volgens een woordvoerster van het federaal parket zijn de Belgische politie en justitie op de hoogte van de komst van Satudarah. Concrete onderzoeken lopen er niet.

De ontwikkelingen op het gebied van criminele motorclubs worden opgevolgd door de gespecialiseerde cel Highsider. Volgens het Nieuwsblad op Zondag hield die vorige week spoedoverleg over Satudarah.

Robert Bas wijst op het risico voor een bendeoorlog. "De Satudarah en de Hells Angels staan op gespannen voet met elkaar. Dat heeft te maken met de goede band tussen de Satudarah en de Bandidos, de gezworen vijanden van de Hells Angels."

De nieuwe Antwerpse chapter heet voluit Satudarah Belgium District 9. Een locatie voor het clubhuis is nog niet bekend. Voorlopig wordt de afdeling nog geleid vanuit Nederland.