Nek-aan-nekrace tussen socialisten en liberalen

Twee boegbeelden worden in de strijd geworpen om de burgemeesterssjerp van Vorst binnen te halen. De socialistische PS-SP.A-lijst zet Marc-Jean Gyssels op kop. Hij wordt gesteund door huidig burgemeester Magda De Galan, die de PS-SP.A-lijst duwt. Uitdager is voormalig burgemeester Corinne De Permentier (grote foto). Zij trekt de MR-lijst en hoopt opnieuw burgemeester te worden.

Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen van 2006 haalde de Lijst van de Burgemeester met MR, CDH en enkele onafhankelijken meer zetels binnen dan de PS. Nochtans is het de PS die de gemeente de voorbije legislatuur heeft bestuurd. Dat deden de socialisten samen met Ecolo.

Huidig burgemeester Magda De Galan (kleine foto) geeft de fakkel door aan Marc-Jean Gyssels, die de PS-SP.A-lijst trekt. Zelf duwt De Galan de lijst. Ze is vast van plan om nog een rol te spelen in de gemeente, maar dan een secundaire.

"In sommige gemeenten, zoals Molenbeek, is er niet veel keuze. De zittende burgemeester heeft geen opvolging. In mijn afdeling zijn er veel kandidaten. Ik heb besloten om de lijst te duwen, want ik heb nog ambitie. Ik zal me blijven inzetten tot aan het plafond waaraan ik mag werken", zegt De Galan.

Voormalig minister Marie Arena woont eveneens in de gemeente en staat ook op de lijst. Zij kan de PS een mooi aantal extra stemmen opleveren.

Lijst van de Burgemeester uitgedund

Op de Lijst van de Burgemeester zullen enkel nog de MR en enkele onafhankelijken staan. CDH heeft beslist apart deel te nemen. Catherine van Zeeland (CDH) denkt dat ze meer stemmen kan halen als ze met een aparte lijst deelneemt, maar sluit een samenwerking achteraf niet uit. MR betreurt de beslissing.

Stoot De Permentier de socialisten van de troon?

Kandidaat-burgemeester Corinne De Permentier (MR) vindt het bilan van de huidige coalitie zeer pover. Ze was zelf al eens burgemeester van Vorst en wil dat graag opnieuw worden. "De meeste mensen willen mijn terugkeer en dan heb ik het zowel over inwoners als over het gemeentepersoneel", maakt De Permentier zich sterk. "De mensen missen dynamiek in het bestuur. Dat kan ik geven."

Op de lijst van De Permentier zullen geen FDF'ers staan, maar een samenwerking met het FDF sluit ze niet uit. "Op voorwaarde dat het FDF de eis om Nederlandstaligen uit te sluiten niet op tafel legt, is een samenwerking perfect mogelijk. In het verleden werkten we ook al goed samen."

In 2009 kwam De Permentier in opspraak voor het inzetten van gemeentepersoneel bij haar campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2006. "Het is de meest trieste periode uit mijn leven. Ik hoop dat mijn naam snel gezuiverd wordt, want het klopt niet."

Nick Resmann

lees ook