Strijd in Syrië woedt voort ondanks "bestand"

In Syrië is vandaag opnieuw zwaar gevochten in enkele steden en dat ondanks het groeiende aantal waarnemers van de Verenigde Naties. De VN blijft intussen proberen om het wankele bestand te redden.

Vandaag zou er hevig gevochten zijn in een aantal wijken in de hoofdstad Damascus en nabij een presidentieel paleis in de havenstad Latakia. De strijd zou gaan tussen het leger en gedeserteerde militairen die de kant van de opstand hebben gekozen.

Gisteren hebben rebellen met kleine bootjes van op de Middellandse Zee een legerbasis nabij Latakia aangevallen. Daarbij zou een onbekend aantal militairen gedood zijn.

Het geweld woedt dus in alle hevigheid voort ondanks het eerder afgesloten bestand. Zowel het regime als de rebellen geven elkaar de schuld van de vijandelijkheden. Sinds het begin van het bestand zouden al 362 mensen gedood zijn.

De Verenigde Naties hebben nu alles samen ongeveer 15 waarnemers in onder meer Idlib in het noordwesten, Deraa in het zuiden en Hama en Homs in het westen van Syrië. Over enkele weken zouden er 100 ter plaatse moeten zijn en uiteindelijk zelfs 300. De Noorse bevelhebber van de VN-waarnemers, generaal Robert Mood (links), is vandaag aangekomen in Damascus.