Weerwraak om macht in gemeentehuis Putte

De verkiezingen in Putte worden een veldslag tussen de partij van burgemeester Peter Gysbrechts (Open VLD) en CD&V, dat met Chris De Veuster een vrouwelijke burgemeester naar voren schuift. CD&V zint op wraak, want de partij werd 6 jaar geleden, na een ondertekend bestuursakkoord met de liberalen, naar de oppositiebanken verwezen.

De 50-jarige volksvertegenwoordiger Peter Gysbrechts gaat voor een derde ambtstermijn als burgemeester. Geysbrechts trekt naar de kiezer met de lijst 2580+, of de Lijst van de burgemeester. Op deze lijst staan naast de kandidaten van Open VLD ook onafhankelijke kandidaten. De burgemeesterssjerp kreeg Gysbrechts bij de vorige verkiezingen niet in de schoot geworpen. Hij kreeg van de Puttenaren wel de meeste voorkeursstemmen achter zijn naam (2.193), maar zijn partij verloor één zetel en moest het kartel CD&V/N-VA (12 zetels) laten voorgaan.

Na nachtelijke onderhandelingen werd tussen de grootste twee partijen een samenwerkingsovereenkomst afgesloten dat "last minute" toch nog werd doorprikt. Gysbrechts maakte een tripartite, zonder CD&V. Naast Open VLD en OK trad SP.A-Groen toe tot de meerderheid. Het werd zes jaar besturen met 13 tegen 12 zetels (CD&V/N-VA). De nipste meerderheid, maar het was een homogene ploeg want Putte werd onbesproken bestuurd.

CD&V gaat voor vrouwelijke burgemeester

Het gaat in Putte regelrecht naar een strijd tussen de Lijst burgemeester van Gysbrechts en CD&V, wiens kartelpartner N-VA dit keer met een eigen lijst deelneemt.

“De ingeslagen weg van vooruitgang en modernisering voortzetten. Dat is voor mij de inzet van de verkiezingen. Daarom moeten wij, ook in de volgende legislatuur, weliswaar verantwoord, maar absoluut zeker blijven investeren”, vindt  burgemeester Gysbrechts.

De blauwe burgervader zal het evenwel niet moeten opnemen tegen oud-burgemeester Roger Janssens (62 jaar en in 2006 goed voor 2.054 voorkeursstemmen). Janssens gaat de lijst duwen.

CD&V schuift Chris De Veuster naar voren. Ze is sinds 2006 fractieleider en provinciaal voorzitter van CD&V. De kandidaat-burgemeester is ook het gezicht van de verkiezingscampagne. “Ik wil een bestuursplan "op maat van de inwoners" dat rekening houdt met de bekommernissen van al de inwoners. We zitten met een schuldenlast in de gemeente van bijna 28 miljoen euro (dat is 1.662 euro per inwoner). Een catastrofaal financieel beleid, veroorzaakt door prestigeprojecten”, vindt De Veuster, die de plak wil zwaaien als burgemeester.

“Verder werken aan de uitbouw van onze gemeente. Daarom moeten we ook in de volgende legislatuur, verantwoord, maar absoluut zeker blijven investeren’, oordeelt deze vrouwelijke kandidaat-burgemeester.

Wat gaat de N-VA ervan bakken?

De andere partijen, die vandaag deel uitmaken van de meerderheid, spelen kopstukken Chris Bosmans (OK) en Jan Scheltjens (SP.A) uit.

Vraag in Putte is wat de aparte N-VA-lijst er gaat van bakken. De verkiezingen in 2006 leverden hen zelfs geen verkozen gemeenteraadslid op. Dirk Vereycken kreeg als enige Vlaams-nationalist een zitje in het OCMW van Putte.

Leo De Nijn

lees ook