Zware bom onschadelijk gemaakt in Noord-Ierland

In Noord-Ierland is een bom van bijna 300 kilogram onschadelijk gemaakt. Het explosief werd gevonden in een verlaten busje bij de grens met Ierland. Een voorbijganger had de wagen opgemerkt. Politie en leger verdenken afgescheurde leden van het vroegere IRA.

Mogelijk hebben de daders de bom achtergelaten toen ze onderschept dreigden te worden door een politiepatrouille. Volgens de politie stond de bom op scherp, en zou ze grote schade hebben aangericht als ze ontploft was.

Begin deze maand werd in Noord-Ierland ook al een bom gevonden. Vermoed wordt dat katholieke extremisten erachter zitten.

Na het vredesakkoord tussen protestanten en katholieken in 1998 kwam er een eind aan een periode van aanhoudend geweld in Noord-Ierland, maar er zijn nog altijd spanningen tussen katholieken en protestanten. Zo zijn de jaarlijkse Oranjemarsen in Belfast iedere zomer weer aanleiding voor rellen.