2 jaar voorwaardelijk voor ouders baby J. gevraagd

In Gent vraagt de openbare aanklager twee jaar voorwaardelijk voor een koppel dat zijn baby heeft verkocht. Voor de grootmoeder vraagt hij zes maanden voorwaardelijk.
De moeder van baby J. liet zich in het ziekenhuis inschrijven als de Nederlandse vrouw.

Het koppel uit Gent had al een kindje toen de vrouw in 2008 beviel van een tweede kindje. Omdat het koppel destijds in financiële problemen zat en de ouders beseften dat ze het kindje zelf niet zouden kunnen opvoeden, beslisten de vader en moeder om hun tweede baby te verkopen.

Ze plaatsen een advertentie op een adoptieforum op het internet, waarop een Nederlands koppel de baby kocht voor 7.500 euro. De echte moeder had zich in het ziekenhuis laten inschrijven op naam van de Nederlandse vrouw. De dag na de bevalling hebben ze het kind overgedragen op de parking van het ziekenhuis.

Baby J. stond effectief ingeschreven als het kind van de Nederlandse vrouw, maar na een tip aan een Nederlandse journalist is justitie de zaak op het spoor gekomen.

Verkopen kind niet strafbaar

Het verkopen van kinderen is niet strafbaar. Het Gentse koppel wordt wel vervolgd voor het misdrijf "onderschuiving", wat betekent dat een kind ondergebracht wordt bij een vrouw die niet de biologische moeder is. Daarnaast worden ze ook beschuldigd van valsheid in geschrifte en onterende behandeling. Daar staan straffen op tot vijf jaar.

"Ik dacht dat ik alles gezien heb, maar uit het onderzoek blijkt dat de baby op afbetaling werd gekocht", zei de openbare aanklager vanochtend. "Het kind zal ooit te weten moeten komen dat hij verkocht is op afbetaling, zoals een ijskast", vervolgde hij.

Het Nederlandse koppel staat niet terecht in Gent. Zij zijn al veroordeeld in Nederland en kregen acht maanden voorwaardelijk.

Baby J. zelf woont intussen bij een Belgisch pleeggezin. De natuurlijke ouders willen het kind echter terug. Daarvoor loopt momenteel een burgerlijke procedure bij de jeugdrechtbank.