"Bad bank" voor Spaanse financiële sector?

De Spaanse banken overwegen om hun dubieuze kredieten onder te brengen in een grote "bad bank" of restbank. Dat zou de banken, maar ook de Spaanse overheid moeten behoeden voor een debacle zoals eerder in Griekenland, Ierland en Portugal.

Het is er op of er onder voor Spanje en mogelijk ook voor de eurozone. Net vandaag heeft Standard & Poor's de rating van elf Spaanse banken verlaagd. Vorige week trok S&P de kredietrating van Spanje met twee stappen omlaag van A naar BBB+.

Vandaag bevestigde de regering dat de Spaanse financiële instellingen nu met elkaar overleggen om hun toxische kredieten onder te brengen in een "bad bank" of restbank.

Het zou een private onderneming worden die hoofdzakelijk door de banken aangeslagen vastgoed zou overnemen en op de markt verkopen. De Spaanse regering zou niet tussenbeide komen en de belastingbetaler zou dus geen last hebben van die "bad bank".

De operatie moet de banken bevrijden van hun dubieuze vorderingen waardoor ze zich opnieuw op gewone bankactiviteiten zoals kredietverstrekking zouden kunnen toeleggen. De operatie moet echter vooral ook verhinderen dan de banken over de kop gaan en de regering in Madrid moet tussenbeide komen, wat de overheid zelf zou meesleuren in het ravijn.

Vastgoedzeepbel leidde tot crisis

Volgens de Spaanse centrale banken zitten de banken in dat land opgescheept met 175 miljard euro toxische kredieten. Dat zijn vooral leningen voor de enorme bouwprojecten van de voorbije tien jaar.

Die bouwwoede heeft geleid tot een vastgoedzeepbel die in 2008 opengegaan is. Sindsdien zitten de Spaanse banken opgescheept met tienduizenden nieuwe woningen en appartementen waarvan de prijzen fors gedaald zijn en waarvoor ze geen koper vinden.

De eens zo belangrijke bouwsector is tegelijk zo goed als stilgevallen, de werkloosheid is gestegen tot historische records en Spanje zit in een stevige recessie.

Het ergst van al is dat de overheid in Madrid, van wie de schuldenberg in verhouding nochtans kleiner is dan die van België of Duitsland, wordt meegesleept in die crisis. Anders dan Griekenland, Ierland of Portugal is Spanje een groot land -de vierde economie van de eurozone- en de val van Spanje zou de financiële noodfondsen meteen uitputten. De toekomst van de eurozone staat dus min of meer op het spel in Spanje.