"Dexia zal gevolgen hebben voor staatsschuld"

Luc Coene, de gouverneur van de Nationale Bank, waarschuwt dat de problemen bij de restgroep Dexia gevolgen zullen hebben voor de staatsschuld. Wel hoopt hij de gevolgen te beperken door onder meer andere EU-landen daarbij te betrekken.

In Terzake vanavond zette Luc Coene van de Nationale Bank nog eens de puntjes op de i. Hij maakte duidelijk dat de problemen van de restgroep Dexia wel degelijk gevolgen zullen hebben voor onze staatsschuld.

Dexia heeft niet om een kapitaalverhoging gevraagd, verduidelijkte hij, maar het dossier ligt nu bij de Europese Commissie en de Europese Centrale Bank. Die zullen nu moeten beslissen of Dexia extra kapitaal nodig heeft.

Zelf denkt Coene dat Dexia rekening houdt met nogal optimistische cijfers en dus laat hij doorschemeren dat de groep wel degelijk extra kapitaal zal moeten vinden.

Toch hoeft dat niet enkel vanuit ons land te komen. Door de afsplitsing van Belfius (vroeger Dexia België) is het Belgische belang in Dexia verkleind. Omdat Dexia een systeembank is voor heel Europa en niet enkel voor ons land, is het ook logisch dat andere EU-landen hun bijdrage leveren, vindt Coene.

Hoe dan ook komt het er voor Coene nu op aan om op termijn de portefeuille van Dexia af te bouwen en daarbij de risico's en kosten voor de belastingbetaler te minimaliseren. Extra heisa, zoals bij het lekken van informatie vorige week, kunnen we daarbij missen als kiespijn, besloot Coene.

"Ik laat mij geen twee keer vangen"

Eerder op de dag had Coene gezegd dat hij geen gevoelige informatie meer zal geven aan het parlement. Hij reageert zo op het lekken van informatie vorige week in de bevoegde Kamercommissie, ondanks zijn verzoek om discretie.

Coene ontkent overigens dat hij daar gezegd zou hebben dat Dexia dringend een kapitaalverhoging nodig heeft. Hij ontkende ook aantijgingen dat hij het parlement had gebruikt omdat hij onvoldoende toegang zou krijgen tot minister van Financiën Steven Vanackere, zoals Bruno Tuybens (SP.A) had gesuggereerd.

Wel vraagt Coene dat Dexia nu dringend een nieuwe bewindsploeg krijgt ter vervanging van CEO Pierre Mariani en Jean-Luc Dehaene als voorzitter van de raad van bestuur.

Hoe dan ook kan Coene op enig begrip rekenen van fractievoorzitter Jan Jambon (N-VA). Die betreurt de beslissing om geen informatie meer te geven, maar heeft er wel begrip voor. Jambon ontkent overigens dat het Jean-Marie Dedecker (LDD) is die de informatie gelekt heeft.