"Karakter, sterke fysiek, stressbestendigheid"

In Flagey in Brussel is vanavond de Koningin Elisabethwedstrijd voor viool van start gegaan. Het muziekconcours dat afwisselend voor viool, zang en piano wordt gehouden, viert zijn 75e verjaardag. Er zijn 78 kandidaten, onder wie vier Belgen.

De eerste ronde van de wedstrijd loopt tot zaterdag. Dan wordt bekendgemaakt welke 24 deelnemers naar de halve finales gaan. De finaleweek met 12 kandidaten vindt plaats in de week van 21 tot 26 mei en wordt uitgezonden op het derde net van de VRT, op Klara en op Cobra.

In de Koningin Elisabethwedstrijd wordt vooral het uithoudingsvermogen van de deelnemers op de proef gesteld, zegt Fred Brouwers, die het concours jarenlang presenteerde. "Alle kandidaten zijn al goede musici, maar de selectie wordt uitgevochten op andere niveaus. Je moet karakter hebben, fysiek sterk en stressbestendig zijn. Je moet elke avond goed zijn."

Zoals altijd nemen er veel Aziatische en Oost-Europese jonge musici deel, maar er zijn ook vier Belgen: de Vlaamse Jolente De Maeyer, de Brusselse Claire Dassesse, de in Frankrijk geboren Mark Boukhov en Eugenia Ryabinina, die Russische roots heeft.

De eerste violist die vanavond aan de beurt kwam in Studio 4 van Flagey, is de Amerikaan Josef Spacek (grote foto). Hij wordt nu al getipt als een van de favorieten voor de finale in Bozar.