"Maar dit betekent niet dat ik naïef ben"

In 2002 verloor de toen 22-jarige Eric Smallridge in Pensacola, Florida(VS), in een dronken toestand de controle over zijn stuur en botste tegen een wagen. Twee jonge meisjes, Meagan Napier en Lisa Dockson, waren op slag dood. Smallridge werd veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf. Maar door toedoen van Renee Napier, moeder van Meagan, komt Smallridge dit jaar al vrij. "Maar dat betekent niet dat ik een naïeve moeder ben, die zomaar vergeeft en vergeet", aldus Napier.

Sinds april 2010 geven beiden gezamenlijk lezingen aan studenten om hen duidelijk te maken dat dronken achter het stuur kruipen absoluut niet kan. "Maak het een doel in je leven nooit te worden zoals deze persoon", zegt Smallridge naar zichzelf wijzend, "want anders zal je je leven herleiden tot handboeien en kettingen".

"Een onmogelijke partnerschap", zo worden ze vaak omschreven. "Ik wilde dat hij lang genoeg in de cel zou blijven, zodat hij niet zou hervallen in oude gewoontes. Maar hij mocht er ook niet te lang verblijven, want dan zou hij wellicht op het verkeerde, criminele pad geraken", aldus Napier op de nieuwswebsite Naples News.

"Ik zou boos, kwaadaardig en bitter kunnen zijn. Maar zo wilde ik de rest van mijn leven niet verder leven. We leven in een wereld vol pijn en hartzeer. Ik wil liefde en vergiffenis promoten en wil de cirkel van de haat doorbreken", verduidelijkte ze twee jaar geleden al aan de plaatselijke nieuwssite Gulf Breeze News. Napier gaat zelfs zo ver Smallridge haar zoon te noemen: "Maar dat betekent niet dat ik een naïeve moeder ben, die zomaar vergeeft en vergeet. Daarom heb ik hem gevraagd om mij tijdens de lezingen te vergezellen. Voor ons beiden is dit een manier om dit drama te verwerken."

Smallridge heeft intussen ook beloofd nooit nog een druppel alcohol aan te raken: "Drank doet je alleen maar meer durven. Je krijgt het gevoel er onoverwinnelijk door te zijn." Hij voegde eraan toe dat hij niet weet of hij zichzelf ooit zal kunnen vergeven voor het dodelijke ongeval.

Tijdens de lezingen wordt er steeds een aangrijpende video ter nagedachtenis van de verongelukte meisjes getoond.

lees ook