"Verdrietig dat de familie niet compleet is"

De Nederlanders vieren vandaag Koninginnedag. Dit jaar kregen de gemeenten Rhenen en Veenendaal in Utrecht het bezoek van de koninklijke familie. Het werd een zonnige dag met duizenden toeschouwers en prinsen die zich gretig inzetten bij spelletjes. Beatrix onderging het met de glimlach, maar liet in haar afscheidstoespraak ook haar persoonlijk verdriet kennen.

Voor de Nederlanders was het uitkijken naar de komst van de koninklijke familie in Rhenen en Veenendaal. Even werd gedacht dat er dit jaar geen Koninginnedag zou plaatsvinden door het ski-ongeluk van prins Friso, de tweede zoon van koningin Beatrix. Friso ligt nog altijd in een coma in een Londens ziekenhuis. Maar Beatrix stond er zelf op dat de festiviteiten plaatsvonden.

Het zonnige en warme weer bracht een massa volk op de been. Langs de parcoursen die de familie aflegde, stond het rijen dik mensen. De Nederlandse betuigden hun medeleven aan de koningin zonder veel woorden, maar op subtiele wijze: Beatrix ontving massa's bloemen. Joost van Oostrum, de burgemeester van Rhenen, heette de koningin welkom en sprak zijn bewondering en respect voor haar uit. "Weet dat wij ons sterk met u, als koninklijke familie, verbonden voelen", klonk het.

Koninginnedag?

Koninginnedag is een feestdag waarop de verjaardag van de Nederlandse koningin wordt gevierd. Koningin Beatrix is op 31 januari jarig, maar besloot bij haar aantreden Koninginnedag op de verjaardag van koningin Juliana (30 april) te blijven vieren.

Willem-Alexander met wc-pot, Máxima in een zeepkist

Wie Koninginnedag zegt, zegt ook volkse spelletjes. Zo namen prins Constantijn, Bernhard, Maurits en Willem-Alexander deel aan "wc-pot gooien". Willem-Alexander gooide het verst met een -voor de gelegenheid- oranje geverfde pot.

Maar ook prinses Máxima liet zich niet kennen en nam na wat overleg en samen met prinses Annette plaats in een zeepkist. Beatrix, die van jongsaf al graag schildert, deed haar duit in het zakje door op doek een oranje-rode tulp neer te zetten.

Tijdens het bezoek werd er met geen enkel woord over prins Friso gerept. Een journalist van de NOS probeerde het drama even bij de broer van Friso, prins Constantijn, aan te kaarten, maar vingt bot. "Mooi weer en mooie mensen", reageert Constantijn wanneer hij een microfoon onder zijn neus krijgt geschoven. "En een stralende glimlach?!", probeert de journalist. "U hebt toch ook een glimlach", pareert de prins.

"Lang leve onze koningin"

Burgemeester Ties Elzenga van Veenendaal sloot Koninginnedag af met een toespraak met "lang leve onze koningin". Waarna de toeschouwers luidkeels "hieperdepiep hoera" riepen.

Beatrix bedankte de inwoners van Rhenen en Veenendaal voor hun enthousiasme. Ze sprak voor het eerst ook publiekelijk over haar zoon Friso sinds het ongeluk in februari: "Het is jammer en verdrietig dat onze familie vandaag niet compleet is, maar alle hartelijkheid die we gevoeld hebben, zullen we doorgeven."

Beatrix is ook het populairste lid van de koninklijke familie. Uit een enquête van de Nederlandse openbare omroep NOS blijkt 81 procent van de ondervraagden "tevreden" tot "zeer tevreden" over de 74-jarige koningin. Het meest sympathiek blijft prinses Máxima met 50 procent. Manlief, Willem-Alexander, moet het met 10 procent stellen.

Bijna vier op de tien Nederlanders (37 procent) ziet 2013 bij uitstek als een geschikt jaar voor een troonswisseling. In dat jaar wordt Beatrix 75 en bestaat het Koninkrijk der Nederlanden 200 jaar.