Australiër gaat exacte kopie van Titanic bouwen

Clive Palmer, een van de rijkste Australiërs, is van plan om een exacte replica van de legendarische Titanic te bouwen. Het schip, dat de luxe van de originele Titanic zal combineren met hedendaagse technologie, zou in 2016 klaar moeten zijn.
De originele Titanic bij het uitvaren van de haven van Southampton in april 1912

De Australische miljardair deed zijn plannen vandaag uit de doeken. Palmer (kleine foto), die zijn fortuin heeft gemaakt in de mijnindustrie, wil het schip laten bouwen door de Chinese scheepsbouwer CSC Jinling Shipyard, een staatsbedrijf. De Titanic II zal dezelfde afmetingen hebben als zijn illustere voorganger.

Dat komt neer op 840 hutten en 9 dekken. Het schip zal ook net zo luxueus zijn als het eerste. Wel zal het volgens Palmer uiteraard beschikken over de nieuwste technologie en over de modernste veiligheids- en navigatiesystemen.

De aankondiging van Palmer komt enkele weken na de 100e verjaardag van de ramp met de Titanic. Het meest luxueuze schip van zijn tijd raakte een ijsberg op zijn eerste reis van Southampton naar New York. Het zonk op 15 april 1912. Meer dan 1.500 mensen kwamen om.

De bouw van de Titanic II zal volgens de plannen starten eind 2013. De eerste trip, van Londen naar New York, staat op het programma in het najaar van 2016. Hoeveel de bouw zal kosten, is niet bekendgemaakt.

"Het schip zal zo ontworpen zijn dat het niet zal zinken", antwoordde Palmer aan de Australische media, die naar het lot van zijn voorganger verwezen. "Maar als je zoals ik bijgelovig bent, weet je nooit wat er zou kunnen gebeuren."

De Australische miljardair maakte net vandaag ook bekend dat hij kandidaat zal zijn voor de conservatieve oppositie bij de verkiezingen later dit jaar.