Beatrix viert gewoon feest

Koninginnedag in Nederland gaat dit jaar gewoon door. Koningin Beatrix lacht en zwaait en praat en is aardig op deze dag zoals ze al 32 jaar doet op de verjaardag van haar moeder. Ze bezoekt de plaatsen Veenendaal en Rhenen, terwijl haar tweede zoon, Prins Friso, in het Wellington ziekenhuis in Londen verblijft. Hij ligt in een coma, na een ernstig skiongeluk in februari dit jaar.

Verschillende oranje verenigingen wisten de afgelopen maanden niet goed wat ze aan moesten met de jaarlijkse Koninklijke oranjedag. Het ongeluk met Prins Friso lijkt niet echt een aanleiding om flink feest te gaan vieren. Maar de koningin heeft via de Rijksvoorlichtingsdienst laten doorschemeren dat de festiviteiten gewoon door moeten gaan.

Oudhollands

Op 30 april bezoekt de koningin meestal twee plaatsen samen met haar familie. Veel Oudhollandse spelen die ieder jaar weer opnieuw met andere woorden worden aangekondigd.

In Veenendaal beschrijven ze dat dit jaar als volgt: "Het programma dat wij hebben voorbereid, leidt onze koninklijke gasten over een mooie route van een kleine kilometer. De route voert langs creatieve verbeeldingen van zeven thema’s: historisch, jong, betrokken, bouwend, sportend, ondernemend en cultureel."

Rhenen is er maandag voor koningin Beatrix maar ook erg voor zichzelf: “Op Koninginnedag 2012 willen we Koningin Beatrix en de bezoekers graag laten zien wat Rhenen het bezoeken nog meer waard maakt. We willen een indruk geven van het uiteenlopende cultuurhistorische en toeristische aanbod met de historische binnenstad waar de genoemde Cunerakerk is gebouwd, de Grebbeberg met het Ereveld, de Grebbelinie en Ouwehands Dierenpark.”

Als de koningin uit de Utrechtse plaatsen verdwenen is, begint het feest in de rest van het land. Als het daar onverhoopt minder uitbundig is dan vorige jaren komt dat niet door Prins Friso.

Met name in Amsterdam, maar ook in een stad als Eindhoven was het de afgelopen jaren zo druk met feestvierders dat het een beetje uit de hand liep. De steden doen er nu alles aan om de feesten zo rustig mogelijk te laten verlopen. Geen drankverkoop op stations bijvoorbeeld en geen groot feest op het Museumplein in het centrum van Amsterdam.

In gedachte bij Friso

Het kan zijn dat de koningin aan het begin van de middag, als ze haar bezoek afsluit, nog een korte toespraak houdt. Daarin zou ze kunnen refereren aan de toestand van haar zoon, met dankzegging voor de steun van het Nederlandse volk.

Maar het kan ook zijn, zoals bij het staatsbezoek aan Luxemburg een paar weken geleden, dat er in het openbaar op geen enkele manier aandacht geschonken wordt aan prins Friso.

Dan lacht en zwaait koningin Beatrix de hele dag, maar natuurlijk denken veel mensen aan haar persoonlijke situatie. Of beter gezegd, de meeste mensen zullen denken aan de gedachten van de koningin. Ze zwaait naar het volk en denkt aan haar zoon. Zoiets.

Joris Van de Kerkhof is correspondent in Nederland