Britten oefenen "te land, ter zee en in de lucht" voor Spelen

Er zijn details vrijgegeven over een grootscheepse veiligheidsoefening met het oog op de Olympische Spelen in Londen. Dat meldt de BBC. Tussen 2 en 10 mei vinden oefeningen plaats op het land, op de zee en in de lucht in Londen en omgeving. Daarbij worden naast helikopters zelfs schepen van de Royal Navy ingezet.

De organisatoren hebben van veiligheid de topprioriteit gemaakt. De veiligheidsmaatregelen komende zomer worden de grootste die ooit in vredestijd zijn opgezet in Groot-Brittannië. Nu de Zomerspelen (27 juli-12 augustus) met rasse schreden naderen, moet een en ander op punt worden gezet en worden uitgetest.

De grootscheepse oefening in mei kreeg de naam Olympic Guardian mee en vindt plaats in en om Londen en Weymouth. Weymouth is een plaats aan de Engelse zuidkust (graafschap Dorset) die het olympische zeiltoernooi mag organiseren.

Tijdens de Spelen zouden er op zes verschillende plaatsen raketten worden geplaatst om eventuele doelen in de lucht te raken, al benadrukt het Britse ministerie van Defensie dat de regering daarover nog niets officieel heeft beslist. Wat wel vaststaat, is dat tijdens de oefeningen in mei op zes plaatsen "oefenraketten" zullen worden opgesteld, onder meer op twee gebouwen in het oosten van Londen.

Er zullen ook oefeningen worden gehouden in het luchtruim boven Londen en op de Theems, met onder meer helikopters en snelle vliegtuigen. Ook het prestigieuze schip HMS Ocean van de Britse marine doet mee. Het schip meert aan in Greenwich en zal onder meer helikopters aan boord hebben. De HMS Bulwark, een ander schip van het Britse leger, vaart naar Weymouth.

De oefening vindt plaats in drie fases. Eerst is Weymouth aan de beurt, daarna het Londense luchtruim en tot slot de Theems.