Crisis? Niet op de kunstmarkt, zo lijkt het

Crisis of niet, de kunstmarkt verwacht gouden zaken tijdens de lenteveilingen die morgen van start gaan in New York. Kenners denken dat de veilingen bij Christie's en Sotheby's ongeveer anderhalf miljard dollar (1,1 miljard euro) zullen opbrengen.

Het veilingseizoen wordt morgen op gang geschoten bij Christie's. Deze week staat in het teken van impressionistische en moderne kunst, volgende week komen naoorlogse en hedendaagse kunstenaars aan bod.

Christie's brengt 32 werken onder de hamer, waarvan vijftien met een geschatte waarde van boven de 10 miljoen dollar (7,5 miljoen euro). Vooral van een voorstudie van "Les joueurs de cartes" van Paul Cézanne wordt veel verwacht. Die zou 15 tot 20 miljoen dollar moeten opleveren. Ook twee beeldjes van Giacometti, schilderijen van Monet en Dalì en zes Picasso's worden geveild.

Bij Sotheby's gaat een schilderij onder de hamer waarvan het huis hoopt dat het de kaap van de 100 miljoen dollar zal ronden. Het gaat om een van de vier versies die Edvard Munch schilderde van "De schreeuw". De drie andere versies bevinden zich in Noorse musea, maar deze was eigendom van een Noorse zakenman wiens vader bevriend was met de bekende kunstenaar.

Sotheby's verwacht ook nog mooie sommen voor schilderijen van Picasso, Miro, Soutine. Ook enkele Belgische kunstwerken, van Delvaux en Magritte, belanden woensdag onder de hamer.