De lakmoesproef in Sint-Niklaas

Freddy Willockx, al 15 jaar burgemeester, ex-minister en stemmentrekker, heeft de actieve politiek verlaten. Maar zijn levenswerk, een links front, ligt onder vuur. Nu nog wachten op de uitslag na het tijdperk Willockx in Sint-Niklaas.

“Ik hoop mijn politieke erfenis te vrijwaren”, lacht  Willockx (eerste foto in tekst). Daarom heeft hij zijn tricolore sjerp vorig jaar doorgegeven aan Christel Geerts (foto links) in de hoop dat zij - toen vrij onbekend - als kersvers burgemeester nog wat tijd kreeg om haar naam bekend te maken.

Volgens lokale peilingen is dat gelukt. Hun lijst, Progressief Kartel, blijft de sterkste fractie. Maar nu, enkele maanden voor de verkiezingen rommelt het binnen deze groep. Er is zelfs een breuk. En overloperij.

Volks, strateeg en snel kwaad

Vriend en vijand zijn lief over Willockx en Geerts. “Het moet gezegd,” antwoordt Lieven Dehandschutter, lijstrekker van de N-VA, "Geerts heeft hard gewerkt om zichzelf een gezicht te geven op die korte termijn. Willockx opvolgen is niet makkelijk. Hij is een volkse burgemeester en een goede strateeg. Hij kan wel snel kwaad worden, maar dat duurt gelukkig nooit lang."

Ook volgens het boegbeeld van  CD&V, Marc Heynderickx, is Geerts zich duidelijk op de kaart aan het zetten en was “dit een verstandige generatiewissel”.

Vol zelfvertrouwen

Geerts, de eerste vrouwelijke burgemeester in Sint-Niklaas, is zelfzeker: “Het klinkt allicht pretentieus als ik zeg dat ik geen schrik heb om Freddy te vervangen. Gelukkig tonen de peilingen dat we deze klip goed genomen hebben." Dat is meteen de reden waarom Willockx de lijst duwt, elke stem is welkom.

Op de valreep heeft Willockx de naam van zijn lijst veranderd. Het is niet langer het Progressief Kartel, maar De Progressieve Stadslijst. “Het woordje kartel is in deze politieke tijden te geladen.”

Stemmentrekker kwijt

Willockx en Christel Geerts hoopten op nog een andere troef. Het was de bedoeling  om schepen Wouter Van Bellingen (foto links)aan boord te houden. Volgens de peilingen staat hij sterk bij jongeren. Van Bellingen is sinds kort kopman van SOS 2012: "Sint-Niklaas Onze Stad".

De liefde is over. Alleen de SP.A en Groen staan nog op de  progressieve lijst. Een vertrouwensbreuk, zegt de SP.A. "Van Bellingen wil veel krijgen maar weinig geven," luidt de forse kritiek. Van Bellingen ziet dat anders: "Ze hebben schrik," zegt Van Bellingen, "omdat we electoraal te sterk worden en misschien de sjerp kunnen opeisen."

Alvast één verkozene breekt met de SP.A. Latifah Benlamlch, OCMW-raadslid, stapt over naar de lijst van Van Bellingen.

Dansen tijdens gemeenteraad

Van Bellingen raakte nationaal bekend als eerste zwarte schepen in Vlaanderen, maar ook omdat hij een opgemerkte passage had bij Sterren op de dansvloer van VTM.

En dat lokte scherpe kritiek uit in de gemeenteraad omdat Van Bellingen de zitting verliet om naar de finale van het programma te gaan. Vooral Vlaams Belang maakte hier een relletje over.

N-VA zegezeker

Ook hier is er recent een einde gekomen aan de goede vriendschap tussen de christendemocraten en Vlaams-nationalisten. De N-VA heeft nu een eigen lijst. “Na zo’n goede uitslag bij de federale verkiezingen – hier 33 % - moet je wel alleen opkomen”, besluit lijsttrekker Lieven Dehandschutter.

Volgens enkele peilingen heeft de N-VA ook nu de wind stevig in de zeilen. De partij zou stijgen van één verkozene naar liefst twaalf en daarmee uitgroeien tot de op één na grootste fractie, na het Progressieve Kartel.

Open en bloot

Voor de rest liep Vlaams Belang vooral in de kijker voor scherpe interne ruzies die open en bloot in de gemeenteraad werden uitgevochten.

Het lokale boegbeeld van Vlaams Belang, Frans Wymeersch, probeert nu de gemoederen te kalmeren: “De tijd van ruzie is voorbij. We hebben in onze partij duidelijke keuzes gemaakt.". Volgens de peilingen ziet het er niet goed uit. De partij zou bijna halveren.

Erik Wijnen

lees ook