Document over Libische steun aan Sarkozy "vals"

Het document dat moet bewijzen dat de voormalige Libische leider Moe'ammar al-Khaddafi de Franse president Nicolas Sarkozy wou financieren tijdens zijn vorige verkiezingscampagne, is een vervalsing. Dat zegt althans de gewezen chef van de Libische inlichtingendienst, wiens handtekening op het document staat.

De Franse nieuwssite Mediapart publiceerde het document afgelopen weekend. Het dateert uit 2006 en moet aantonen dat Khaddafi financiële steun wilde leveren aan Nicolas Sarkozy, destijds in de running voor een eerste termijn als Frans president. Het gerucht dat Khaddafi Sarkozy geld wilde toestoppen, loopt al langer.

In het document wordt een som van 50 miljoen euro genoemd. De Arabische tekst is ondertekend door Moussa Koussa, de voormalige minister van Buitenlandse Zaken en oud-chef van de Libische inlichtingendienst.

Maar volgens Moussa Koussa (foto bovenaan) zelf is het document een vervalsing. "Het is duidelijk dat alles wat in het document staat op niets is gebaseerd", liet hij aan het Franse persagentschap AFP verstaan. "De hele kwestie verdient het niet om bij stil te staan."

De uitdager van Sarkozy bij de huidige presidentsverkiezingen, de socialist François Hollande, wil meer uitleg van Sarkozy. Woensdag kan hij het hem persoonlijk vragen, want dan houden de twee presidentskandidaten een groot televisiedebat.

Maar Sarkozy reageerde gisteren al scherp op de Franse televisie. "Het is een schande dat men mij zo'n vraag stelt." Sarkozy heeft  vandaag ook aangekondigd dat hij een klacht zal indienen tegen de website Mediapart. "Dit document is een grove leugen. Er is zoiets als moraliteit. Niet alles kan in de presidentscampagne."