Gezocht: burgemeester voor Beringen

Met elk 12 zetels wordt in Beringen de meerderheid gedeeld door CD&V en SP.A. Maar een reeks van incidenten zorgde ervoor dat de coalitie even aan het wankelen ging. Wie volgt burgemeester Marcel Mondelaers op? En welke strategie kiest N-VA Beringen?

“Na 24 jaar draag ik de sjerp over aan iemand anders”, zegt burgemeester Mondelaers (CD&V, foto bovenaan). “Na al die jaren kijk ik met een goed gevoel terug op mijn loopbaan. Vlaams Belang uitgezonderd heb ik met iedereen goed kunnen samenwerken.” Het plotse overlijden van zijn dochter maakt dat het voor burgemeester Mondelaers genoeg is geweest. “Ik zal wel nog lijstduwer zijn voor mijn partij.” De strijd voor het burgemeesterschap ligt dus open. Anne Cuypers zal als lijsttrekker van CD&V alvast meedingen.

Voor SP.A Beringen wordt eerste schepen Maurice Webers lijsttrekker. Zijn partij had het de voorbije jaren niet gemakkelijk. Enkele incidenten leidden tot verhitte discussies op de gemeenteraad. Ook op de vele afwezigheden van de socialistische schepenen Köç en Koçak in de gemeenteraad kwam een storm van kritiek.

Vlaams Belang neemt bij de komende gemeenteraadsverkiezingen deel met een nieuwe naam. "Samen met Rudy Heyligen (vroeger LDD) en enkele onafhankelijken starten we een nieuwe eenheidslijst op: "Veilig Beringen, Leefbare Dorpen". Voor de nieuwe lijst worden de veiligheid en leefbaarheid van de verschillende dorpskernen en de ondersteuning van lokale handelaars dé inzet voor de verkiezingen.

Oppositiepartij Open VLD trekt met An Moons (foto in tekst) als lijsttrekker naar de kiezers. De partij wil Beringen als op twee na grootste stad van Limburg op de kaart zetten. “Het is jammer dat vooral het thema migratie in Beringen speelt, want partijen die zich daarop minder profileren, vallen uit de boot”, klinkt het bij de partij. “Maar nu burgemeester Mondelaers zich niet meer verkiesbaar stelt, opent dat perspectieven in het politieke landschap.”

N-VA Beringen haalde bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen geen zetels. Maar met een positieve campagne wil lijsttrekker Werner Janssen de kiezer te overtuigen.

Voor het eerst is er ook een afdeling van Groen in Beringen. Voor de lokale partij komt de participatie van de burger op de eerste plaats. Lijsttrekker wordt Luc Daniels.

Mies Cosemans

lees ook