Hof van Cleve tuimelt 27 plaatsen naar beneden op restaurantlijst

Het gespecialiseerde Britse magazine "Restaurant" heeft zijn jaarlijkse lijst met 's werelds beste eethuizen bekendgemaakt met "The World's 50 Best Restaurants". Het Deense Noma behoudt zijn eerste stek, terwijl het enige Belgische restaurant in de top-50, het Hof van Cleve, een slechte beurt maakt en van 15 naar 42 schuift.
Peter Goossens bij de ingang van zijn restaurant in januari 2004.

Voor het derde opeenvolgende jaar is de hoogste eer weggelegd voor het Deense restaurant Noma van chef Rene Redzepi. Hij werd door de jury geroemd wegens "zijn aandacht voor het kleinste detail en zijn vernieuwende aanpak".

Noma, uit Kopenhagen, stak net als vorig jaar twee Spaanse restaurants de loef af: El Celler de Can Roca op twee en het Baskische Mugaritz op drie. De top-3 blijft daarmee ongewijzigd. Overigens heeft Spanje het overwicht in de top-10, met ook nog een 8e plaats voor het Baskische Arzak.

Slecht nieuws was er voor Peter Goossens en zijn Hof van Cleve. Het restaurant uit Kruishoutem zakte van plaats 15 naar 42 en is daarmee met stip de grootste daler in de top-50. De hoogste nieuwkomer is het Britse Dinner By Heston Blumenthal uit Londen, dat vanuit het niets op 9 belandt. Bekijk hier de volledige top-50.

In de uitgebreide ranglijst is er geen plaats meer voor "De Karmeliet", het Brugse driesterrenrestaurant van Geert Van Hecke. Hij valt na zijn 54e plaats van vorig jaar weg uit de top-100.

Anderzijds haalt In De Wulf van Kobe Desramault wel die ranglijst. Het éénsterrenrestaurant dat net als Noma een terroirkeuken serveert, komt binnen op 92.