Hongaarse film gelauwerd op Open Doek

De Hongaarse film "Just the wind" van Benedek Fliegauf heeft de hoofdprijs gewonnen op de 20e editie van het filmfestival Open Doek in Turnhout. De 20e editie lokte meer dan 40.000 toeschouwers, een record.

"Just the wind" is gebaseerd op reële feiten en vertelt het verhaal van een Roma-gezin dat geconfronteerd wordt met racisme. "In de film is het gezin de drager van een universele boodschap van verdraagzaamheid", aldus de jury. "Just the wind" won eerder al de grote juryprijs op het Filmfestival van Berlijn.

Er waren ook prijzen voor de Chileense film "De jueves a domingo" en de Braziliaanse film "A cadera do pai". "De jueves a domingo" van Dominga Sotomayor werd onderscheiden met de Nationale Loterij Award, die toegekend werd door de jongerenjury. "A cadera do pai" werd gelauwerd door de jury van gedetineerden uit de gevangenis van Merksplas.

De 20e editie van Open Doek lokte een recordaantal toeschouwers. Volgens de organisatoren zijn er de voorbije dagen meer dan 40.000 mensen verwelkomd op het festival in Turnhout.