Spaanse economie opnieuw in een recessie

De Spaanse economie zit opnieuw in een recessie. In het eerste kwartaal van dit jaar is de economie gekrompen met 0,3 procent, net als in het laatste kwartaal van 2011. Daarbovenop verlaagde Standard & Poor's de rating van negen Spaanse banken.
Archieffoto: Renaultfabriek in Valladolid.

Het Spaanse Nationale Instituut voor Statistiek maakte de cijfers vandaag bekend. In de periode januari-maart 2012 ging de Spaanse economie met 0,3 procent achteruit. De oorzaak ligt vooral in een dalende binnenlandse vraag.

Ook in de periode oktober-december 2011 was er een negatieve groei van 0,3 procent. Twee opeenvolgende kwartalen van negatieve groei worden beschouwd als een recessie. Voor Spanje is het de tweede sinds 2009.

Met de Spaanse economie gaat het al een tijdje van kwaad naar erger. Vrijdag werden ook nieuwe werkloosheidscijfers bekendgemaakt. Dramatische cijfers: 24,4 procent van de Spaanse actieve bevolking zit zonder werk. Bij de jongeren onder 25 jaar is meer dan de helft werkloos.

De Spaanse regering van de conservatieve premier Mariano Rajoy zet intussen in op besparingen om het oplopende begrotingstekort terug te dringen. Besparingen die de Spaanse bevolking niet echt kan smaken.

Gisteren vulden de Madrileense straten zich met tienduizenden betogers die het vooral gemunt hadden op de bezuinigingen in het onderwijs en de gezondheidszorg. De betogers hebben het gevoel dat daarmee het laatste beetje grond onder hun voeten aan het wegzakken is.

S&P verlaagt rating negen Spaanse banken

Alsof dat nog niet genoeg is, heeft de Amerikaanse kredietbeoordelaar Standard & Poor's de kredietwaardigheid van negen Spaanse banken verlaagd met één of twee stappen.

Het gaat onder meer om grote kleppers als Banco Santander en BBVA. Ook Santander-dochter Banesto en Ibercaja zijn bij de slachtoffers. Voor twee andere banken, CaixaBank en Bankia, hangt een ratingverlaging in de lucht.