VN-topman wil minder sancties tegen Myanmar

VN-topman Ban Ki-moon roept op om de sancties tegen Myanmar voort te versoepelen. Hij lanceerde de oproep in een toespraak voor het parlement. Oppositieleidster Aung San Suu Kyi gaat intussen toch de parlementaire eed afleggen.
Ban Ki-moon spreekt het parlement toe

In Myanmar, het vroegere Birma, is sinds vorig jaar een civiele regering aan de macht. Die heeft al heel wat hervormingen doorgevoerd. In het nieuwe parlement zitten echter ook nog steeds veel leden van de voormalige militaire junta.

Als erkenning voor de "historische veranderingen" schortte de Europese Unie vorige week alle sancties op tegen Myanmar, op een verbod op wapenleveringen na. De Verenigde Staten houden voorlopig wel vast aan de voornaamste sancties.

Ban Ki-moon, die momenteel op bezoek is in Myanmar, vindt het tijd om verder te gaan. "Ik roep de internationale gemeenschap op om meer restrictiemaatregelen op te heffen, op te schorten of af te zwakken", zei hij in een toespraak aan het parlement. Ban kreeg de eer om dat parlement -dat nog maar aan de slag is sinds januari 2011- toe te spreken als eerste buitenlander.

Ban riep de politieke partijen in Myanmar op om samen te werken en voor blijvende verandering te zorgen. De VN-topman prees "de visie, het leiderschap en de moed" van president Thein Sein (foto in tekst, rechts) en oppositieleidster Aung San Suu Kyi, met wie hij later nog een gesprek zal hebben.

"Het pad naar verandering is fragiel en onzeker, maar het is te smal om terug te keren", klonk het ook in de toespraak, die live werd uitgezonden op televisie.

Aung San Suu Kyi legt dan toch parlementaire eed af

Aung San Suu Kyi (foto onder) heeft vandaag ook bekendgemaakt dat ze alsnog de parlementaire eed zal afleggen. De Nobelprijswinnares voor de Vrede weigerde vorige week de eed af te leggen omdat ze niet wou beloven de grondwet van 2008 te "vrijwaren", zoals vermeld staat in de eed. De NLD, de partij van Suu Kyi, wil de grondwet net veranderen.

De ruim 40 parlementsleden van de NLD gaan nu toch akkoord met de formulering. Ze zullen dus het woord "vrijwaren" opzeggen. "Sommige mensen zullen zich afvragen waarom we toegeven. De reden is dat het de wil is van het volk. Onze kiezers stemden voor ons omdat ze ons in het parlement willen zien", aldus Suu Kyi.

"We geven niet op. We geven enkel toe aan de verwachtingen van de mensen", voegde ze er nog aan toe. De NLD zal woensdag voor het eerst een parlementszitting bijwonen. De partij won 43 zetels bij een tussentijdse verkiezing op 1 april 2012.