Wie wil zo’n minister niet in zijn team?

Zou hij bestaan, de ideale politicus? En zo ja, woont hij misschien in Australië? Minister van Tewerkstelling daar, Bill Shorten, liet zijn onvoorwaardelijke trouw aan premier Julia Gillard immers wel erg ver gaan. Toen hem gevraagd werd naar een reactie of de parlementsvoorzitter, na een vermeend schandaal, opnieuw aan de slag mocht gaan, kon zijn antwoord niet duidelijker zijn: "Hoe de premier het ziet, zo zie ik het ook". Alleen wist hij dus niet hoe de premier het zag…

Op de vraag of Peter Slipper, verwikkeld in onder meer een zaak van seksuele intimidatie, zijn job mocht terugeisen, antwoordde de 44-jarige Shorten: "Ik weet dat de premier dit in een persconferentie enkele uren geleden in Turkije besproken heeft. Ik heb niet gezien wat ze gezegd heeft, maar laat me het zo zeggen: ik sta achter hetgeen ze gezegd heeft."

De interviewer kon zijn verbazing niet wegsteken : "Eh, je hebt dus niet gezien wat ze gezegd heeft…Maar wat is dan jouw standpunt?"

Shorten antwoordde kortweg: "Mijn standpunt is het standpunt van de premier." Ook toen de interviewer bleef aandringen voor zijn eigen standpunt, bleef Shorten bij zijn eerste mening: "Ik steun wat de premier gezegd heeft. Ik ben er zeker van dat ze de juiste dingen gezegd heeft. Ik hoor bij deze regering. Full stop."

Politieke mediawatchers konden hun verbazing na het tv-interview met Sky News Australia dan ook niet wegsteken. Omschrijvingen als "een bizar interview", "wat een klucht!", "lachwekkend" en "een van de zotste tv-interviews ooit" waren schering en inslag. The Guardian besloot dat "zelfstandig denken overgewaardeerd wordt in de politiek" en omschreef Shorten als een "goed getraind huisdier".

Kijkt u even mee naar dit "Yes Minister"-interview van de "Talented Shorten":

lees ook