Zaak-Timosjenko: Oekraïne steeds meer geïsoleerd

De voormalige premier en huidig oppositieleidster Joelia Timosjenko blijft in de cel in Oekraïne en klaagt over een slechte behandeling, maar de zaak krijgt steeds meer een internationaal karakter. Daardoor komen de Oekraïense autoriteiten steeds meer onder druk te staan.
"De tijd tikt", zegt Eugenia Timosjenko. "Ik weet niet hoe lang mijn moeder die hongerstaking nog aankan, 5 of 10 dagen."

Joelia Timosjenko (kleine foto onder) zit een celstraf uit van 7 jaar voor machtsmisbruik in Oekraïne, maar de buitenwereld denkt dat de straf politiek gëinspireerd is omdat haar grote rivaal van destijds, Viktor Janoekovitsj, nu de touwtjes in handen heeft. Europa en de VS zeggen dat Janoekovitsj zijn huidige politieke tegenstander via het gerecht heeft laten uitschakelen.

Timosjenko klaagt bovendien over een slechte behandeling in de gevangenis. Uit protest daartegen is ze een hongerstaking begonnen. Haar toestand is niet goed, zegt haar dochter Eugenia (grote foto), en bovendien zou ze klappen hebben gekregen. Eugenia vraagt dat haar moeder in een buitenlands ziekenhuis kan worden verzorgd voor rugproblemen. Duitsland heeft al aangeboden Joelia Timosjenko te verzorgen, maar een antwoord is er nog niet.

Europese leiders beginnen een boycot

De zaak krijgt nu steeds meer een internationale politieke dimensie. Op 11 en 12 mei vindt op het schiereiland Jalta een conferentie van Midden-Europese staatshoofden plaats, maar zowel de Duitse president Joachim Glauck als de Tsjechische president Vaclav Klaus hebben al aangekondigd dat ze niet komen uit protest tegen wat er gebeurt met Timosjenko. Zij krijgen de steun van collega's uit Slovenië, Estland en Oostenrijk.

Oekraïne organiseert in juni het EK voetbal (samen met Polen), maar de Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft al gezegd dat een mogelijk bezoek van haar zal afhangen van het lot van Timosjenko. Tot een boycot van de Mannschaft (Duitsland is een van de deenemers aan het EK) zal het wellicht niet komen, maar een boycot van de Duitse politieke leiders zou Janoekovitsj evengoed pijn doen.

Bovendien zei de voorzitter van Europese Commissie, José Manuel Barroso, dat hij voorlopig wegblijft uit Oekraïne.

De Oekraiënse autoriteiten noemen de boycot van Europese leiders "een terugkeer naar de tactiek van de Koude Oorlog".