"Al Qaeda had plannen om cruiseschepen te kapen"

De terreurorganisatie Al Qaeda had plannen om grote cruiseschepen te kapen. Dat melden de Amerikaanse nieuwszender CNN en de Duitse krant Die Zeit op basis van uitgelekte documenten.

De bal ging aan het rollen toen de Berlijnse politie een verdachte man ondervroeg die terugkeerde uit Pakistan. In zijn ondergoed zaten verschillende geheugenkaarten met -op het eerste zicht- pornografisch materiaal.

Maar de Duitse politie liet de kaarten onderzoeken en ontdekte zo meer dan 100 geheime Al Qaedadocumenten uit 2009 en 2010. Daaruit blijkt dat de terreurorganisatie wereldwijd cruiseschepen wilde kapen. Alle passagiers aan boord zouden een oranje overall krijgen, zoals de gevangenen in Guantanamo Bay. En dan zou Al Qaeda hen één voor één doodschieten en dat filmen.

In Europa zou de terreurorganisatie aanvallen van dolle schutters plannen. Vergelijkbaar met de aanslag op een hotel in Mumbai in India vier jaar geleden. Uit de documenten blijkt vooral dat Al Qaeda druk op zoek is naar nieuwe methodes. Want sinds 9/11 zitten westerse inlichtingendiensten hen op de hielen.