"Murdoch niet geschikt als bedrijfsleider"

De Britse parlementaire commissie die het afluisterschandaal bij de tabloid News of the World heeft onderzocht, concludeert dat de Australische mediamogul Rupert Murdoch "niet geschikt" is om zijn bedrijf te leiden.

De commissie onderzocht het afluisterschandaal bij de intussen opgedoekte krant News of the World, die deel uitmaakt van News Corp., het bedrijf van Rupert Murdoch.

De parlementsleden van de commissie melden dat Rupert Murdoch bewust de andere kant opkeek voor de wanpraktijken. De 81-jarige Murdoch bleef volgens de commissie "moedwillig blind" voor wat er in zijn Britse mediagroep en zijn bedrijf gaande was.

Rupert Murdoch heeft tijdens zijn ondervraging door de commissie Leveson toegegeven dat er fouten zijn gebeurd, maar zonder zijn medeweten. Hij volgde daarmee hetzelfde discours als zijn zoon James Murdoch, die aan het hoofd stond van de tabloid News of the World.

De zaak van de illegale telefoontaps van personen en slachtoffers van misdaden omspant een periode van meer dan tien jaar. Het schandaal brak vorige zomer uit en leidde tot het opdoeken van de schandaalkrant News of the World. News Corp. meldt dat het de conclusie van de commissie zal onderzoeken en dat er een korte reactie zal volgen.