"Werkgever moet verantwoordelijkheid nemen"

In het hele land viert de socialistische beweging de Dag van de Arbeid. In verschillende steden waren er manifestaties en hielden socialistische boegbeelden toespraken. Fraudebestrijding, het behoud van de index en de bankencrisis waren de grote thema's.

Staatssecretaris John Crombez (SP.A) haalde in Bredene uit naar de banken. "Die denken blijkbaar dat ze alweer kunnen overgaan tot de orde van de dag en dat terwijl de nucleaire afvalberg die ze hebben achtergelaten net bewijst dat de sector nu echt drastisch moet worden hervormd."

Crombez pleitte voorts ook voor een grondiger toezicht op de sector en hekelde ook het gedrag van fraudeurs.

In Antwerpen hield minister van Werk Monica De Coninck (SP.A, foto) haar toespraak. Zij vroeg meer inspanningen van de werkgevers "om langer werken voor werknemers haalbaar te maken". Ze vroeg de bedrijven ook om jongeren aan een job te helpen.

Over Bekaert, waar vorige week werd beslist om brugpensioen toe te laten vanaf 52 jaar, zei De Coninck niets. De werknemers van dat bedrijf hielden trouwens een manifestatie in Gent.

Ook PVDA en PS komen op straat

Ook de extreemlinkse PVDA en het extreemrechtse Vlaams Belang hielden toespraken. PVDA-voorzitter Peter Mertens vindt het  tijd voor een "nieuwe socialistische radicaliteit die opnieuw durft te dromen van een samenleving die mens en natuur respecteert".

Volgens de partij is 1 mei de dag "om de onzichtbaren zichtbaar te maken" en "om opnieuw de toekomst op te eisen". Hij pleitte voor een "socialisme 2.0 waar de mens de regulator en de norm is".

In Wallonië waren er heel wat toespraken en manifestaties van de PS. Vicepremier Laurette Onkelinx brak in Brussel een lans voor een grondig relancebeleid met aandacht voor de non-profit, jongeren en maatregelen voor onderwijs, crèches en wonen.

Minister Paul Magnette beklemtoonde dat de strijd tegen rechts moet doorgaan in een "voor drie kwart rechts Europa".

Opvallend was ook een meeting in Geldenaken waar de liberale MR bijeenkwam. Voorzitter Charles Michel zei er dat ook zijn partij opkomt voor al wie werkt. Een meeting die bij de PS op weinig begrip kon rekenen. "Dat is slechts een spelletje van notabelen uit Geldenaken", sneerde hij naar vader en zoon Michel.

Werkgevers kritisch voor verhoging minimumloon

Gisteren riep ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw al op om het minimumloon te verhogen met 10%. Een plan dat Unizo, de koepelorganisatie voor zelfstandige ondernemers, maar matig kan appreciëren.

"Dat getuigt van zeer weinig zin voor realiteit", zegt voorzitter Karel Van Eetvelt. "Bedrijven die noodgedwongen met minimumlonen werken, zijn vaak bedrijven die het heel moeilijk hebben op dit moment."

"Je mag niet vergeten dat de loonkost voor die bedrijven de voorbije jaren fors is blijven stijgen door de index. Zo'n voorstel betekent meer faillissementen en meer werkloosheid voor dit soort jobs."