Alweer gevarieerde oogst voor Turner Prize

Twee mannen en twee vrouwen zijn genomineerd voor de Turner Prize 2012, een van de meest prestigieuze prijzen voor hedendaagse kunst. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een artiest jonger dan 50 die in Groot-Brittannië werkt en is goed voor ongeveer 31.000 euro.

De kanshebbers voor de Turner Prize 2012 zijn Spartacus Chetwynd, Luke Fowler, Paul Noble en Elizabeth Price.

Spartacus Chetwynd (38) is het pseudoniem van Lali Chetwynd, een performancekunstenaar die haar naam veranderde om de Romeinse gladiator te eren. Chetwynd maakt met anderen surreële performances die elementen uit de kunstgeschiedenis en de popcultuur samenbrengen.

Paul Noble (48) is genomineerd met zijn tekeningen. Sommige van zijn tekeningen tonen levend geworden excrementen die wilde orgieën beleven.

Luke Fowler (34) is de enige genomineerde uit Schotland. Hij maakt kans op de Turner Prize met zijn film over het leven en werk van de Schotse psychiater Ronald D. Laing (1927-1989). Laing was de peetvader van de antipsychiatrie. Elizabeth Price (45) uit Yorkshire is genomineerd met een trilogie van videoinstallaties.

Vorig jaar ging de prestigieuze Turner Prize naar de Schotse beeldhouwer Martin Boyce (foto boven). Bekende laureaten van de Turner Prize zijn onder anderen Damien Hirst, de Chapman Brothers en Steve McQueen. De winnaar van de Turner Prize 2012 wordt op 3 december bekendgemaakt.